Télen is olajozottan

A dízelautók esetében télen kiemelten fontos az évszaknak megfelelő, minőségi üzemanyag használata.

Fotó: 123rf

A Slovnaft EVO Diesel Plus prémiumgázolaj túlteljesíti az érvényben lévő szabványokat.

A dízelüzemű autók rengeteg előnnyel rendelkeznek, ám benzines társaikkal szemben van egy hátrányuk is. A téli időjárás nagyobb kihívást jelent a dízelmotorok számára, így még a szakszerűen és folyamatosan karbantartott, megbízhatónak számító erőforrások működése is nagyban függ az üzemanyag minőségétől. Mi az oka ennek? A gázolaj télen hajlamos a paraffinosodásra: az alacsony hőmérsékleten létrejövő paraffinkristályok eltömíthetik a gépjárművek üzemanyagszűrőit, megnehezítve ezzel a motorok indítását. A megbízható használat kulcsa tehát az alacsony hőmérsékleten is biztos működést garantáló üzemanyagban rejlik.

Erősebb a szabványnál

Fotó: Unsplash

A dízelmotorok paraffinosodásának elkerülése érdekében dolgozták ki azokat az európai szabványokat, amelyek a piacon forgalmazható gázolajok kötelező jellemzőit szabályozzák. Szlovákiában a mérsékelt éghajlatú országokra vonatkozó SR EN 590 norma van érvényben, amely alapján a forgalmazott gázolajok hidegszűrhetőségi határhőmérsékletének (CFPP) –15 és –20 Celsius-fok között kell lennie. Vagyis ez az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a gázolaj még áthalad a szabványos (SR EN 116 normának megfelelő) szűrőn.

Hidegben is lendületesen

Fotó: Unsplash

A Slovnaft EVO Diesel Plus prémiumgázolaj azonban meghaladja ezeket a télidőben érvényes szabványosított követelményeket: CFPP-értéke eléri a –32 Celsius-fokot, azaz akár sarkvidéki éghajlati viszonyok között is meggátolja a paraffinkristályok kialakulását. Egyedülálló üzemanyag-összetételének és az annak megfelelő adalékanyagoknak köszönhetően a Slovnaft EVO Diesel Plus az átlagos téli gázolajokhoz képest lényegesen hatékonyabb módon csökkenti a paraffinkristályok kialakulását és lerakódását. A prémiumüzemanyag magasabb cetánszámának köszönhetően csökkenti a motorzajt, növeli az égés hatékonyságát, biztosítva ezzel a motor zavartalan működését. Mindez csökkenti a károsanyag-kibocsátást, miközben dinamikusabb, lendületesebb autózást tesz lehetővé.

AMI MÉG ÉRDEKELHET