Csipetnyi tavasz a téli virágoskertben

A téli szürkeséget megtörő, a hidegben virágzó gyönyörűségeket gyűjtöttünk össze, hogy feldobjuk a mai napot.

Fotó: 123rf

Bár ebben az időszakban a virágoskert téli álmot alszik, azonban ilyenkor sem kell lemondanunk a színekről és az illatokról. Néhány dísznövény ugyanis – dacolva a csípős hideggel – éppen a tél közepén borul virágba.

Téli jázmin

Fotó: 123rf

Nagy tömegben nyíló, élénksárga virágaival a téli jázmin (Jasminum nudiflorum) még a legszürkébb napokon is üde színfoltot visz a kertbe. Ez a rendkívül igénytelen, kb. egy méterre megnövő, elterülő cserje Kína északi részéről származik, ahol bizony hideg a tél.

Valójában lombhullató, ám mégis örökzöldnek tűnik a sűrűn növő, mélyzöld ágai miatt, amelyeken enyhébb teleken már decemberben megjelennek vidám virágai.

Nemcsak a kertbe kiültetve, hanem egy nagyobb balkonládában is nevelhető. Vékony, hajlékony ágait karóhoz vagy támrendszerhez is kötözhetjük, de hagyhatjuk csüngőre is.

A téli jázmin szinte bármilyen talajban megél, napos vagy félárnyékos helyre érdemes ültetni, árnyékban ugyanis csak nagyon kevés virágot hoz. Több napig tartó zord időben a kinyílt virágok elfagyhatnak, de a bimbókat és a növényt még a komoly fagyok sem károsítják.

Tündérfa

Fotó: 123rf

A tündérfa (Chimonanthus praecox) szintén Kínából származik, és bár fagytűrése „csak" -15 °C, cserébe viszont nemcsak gyönyörű, hanem még illatos is. Szlovákiában kevéssé ismert, ritkán ültetett növény, inkább csak a botanikus kertekben, arborétumokban fordul elő. Pedig ez az attraktív díszcserje az ország déli részén bárhol megél, de a középső régiókban védett helyre, déli tájolású lejtőkre vagy házfalak elé ültetve szintén érdemes vele próbálkozni. Csengettyűre emlékeztető, bíbor közepű sárga virágai kecsesek, és igen intenzív édes illatot árasztanak.

Általában január végétől áprilisig virágzik, de enyhe teleken már karácsony tájékán megjelennek az első virágai.

Kínában kedvelik a tündérfa illatos virágaiból főzött teát, de évszázadok óta gyógyászati célokra is alkalmazzák, értékes esszenciális olajai pedig illatszerek és kozmetikumok alapanyaga. Jó vízáteresztő képességű, tápdús talajba ültetve gyorsan fejlődésnek indul. Bár fának is nevelhető, a mi éghajlatunkon inkább csak 2-3 méter magas cserje lesz belőle.

Fekete hunyor

Fotó: 123rf

Élénkzöld leveleivel és hatalmas, hófehér virágaival a fekete hunyor (Helleborus niger) egy csipetnyi tavaszt varázsol a hófödte kertekbe. Nevében a fekete jelző a gyökerének a színére utal, a vadrózsát idéző virágai ugyanis fehérek. Ez a teljesen télálló, igen hosszú életű évelő országszerte bármely kertbe kiültethető, de jól érzi magát cserépben is egy félárnyékos teraszon. A népnyelv karácsonyi rózsának is nevezi – nem véletlenül. Álomszép, bájos virágai akár már a tél elején megjelennek, a cserépben tartott növények virágzása pedig kiválóan időzíthető úgy, hogy karácsonyra teljes pompájukban virítsanak.

Érdekesség, hogy a virágok először hófehér színűek, majd néhány hét elteltével enyhe rózsaszínes árnyalatúvá válnak, végül pedig bezöldülnek.

A fekete hunyor és nemesített kertészeti változatai alapvetően könnyen tartható virágok. Mindössze jó vízáteresztő képességű földet, télen napfényt, nyáron pedig árnyékot igényelnek, ezért célszerű őket lombhullató fák alá ültetni.

A fekete hunyor közeli rokona a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens), amely Szlovákiában is őshonos vadvirág. Csak az ország északkeleti részén fordul elő, a fekete hunyorhoz képest azonban jóval később, csak márciusban kezd el virágozni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET