Téli gumi: mikor váltsunk, és miért is jó ez az egész?

Bár a hivatalos rendelet nem tartalmaz pontos időpontot arra vonatkozóan, mikor kell a járműveken téli gumira váltani, amikor lehűl az idő és az utakon egybefüggő hóréteg alakul ki, nincs mire tovább várni. Nézzük mikorra érdemes betervezni a cserét, és tulajdonképpen mire is jó?

Fotó: Shutterstock

Október vége, november eleje az az időszak, amikor az autószervizeket már nagyon nehéz utolérni, és ha sikerül is, a gumik cseréjére jóval többet kell várni egy-két napnál. Az emberek többsége ugyanis csak a hirtelen lehűlés után eszmél. Aki előre gondolkodik/gondolkodott, jobban jár(t).

Mikor érdemes téli gumira váltani?

Fotó: Michelin

A téli gumik nagyjából októbertől áprilisig használatosak. A gyártók általános ajánlása szerint 7°C alá süllyedő hőmérséklet esetén kellene téli gumira váltani. Olyankor a nyári gumi kedvező tulajdonságai már nem tudnak érvényesülni, és a téli abroncsok biztosítanak megfelelő körülményeket az utazáshoz.

A számok önmagukért beszélnek:0°C esetén az autó 35 méter alatt tud lefékezni 50 km/h-ás sebességről. Nyári gumin további tíz méteren át fog csúszni a kocsi. Ha pedig hó és jég borítja az utat, nyári abroncsokon a féktáv a tízszereseis lehet a téliekének, ami egészen ijesztő adat.

Ha nem tartozunk azok közé, akik különösebben figyelnék a hőmérséklet változásait és az asztali naptárunkat sem szoktuk telejegyzetelni, van még egy fogódzó: ha kimegyünk, és látszik a leheletünk, akkor ideje téli gumira váltani.

A tapadás a tét

Fotó: Michelin

Miért is szükséges téli gumira váltani? Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a nyári abroncsok télen lényegében megfagynak. Elvesztik a rugalmasságukat és a tapadásukat. A gumiabroncs nem más, mint természetes gumi és egyéb töltőanyagok (pl. szilícium-dioxid) és lágyítószerek (pl. olajok és gyanta) keveréke. Ezek a természetes kaucsukkal együtt akár a gumi 40%-át is alkothatják téli abroncsok esetén. Így a téli gumik sokkal jobb tapadást biztosítanak még vizes, jeges vagy havas útfelületen is.

A futófelület mélysége és a helyes megjelölés téli gumikon

Fotó: Michelin

Certifikované označenie 3PMSF

A téli gumik alakja és futófelülete teljesen eltér a nyáriakétól, olyan, mintha az autó „karmai” lennének. A futófelületük tízszer jobban barázdált, mintegy 10%-kal mélyebb profillal. Ez nagyban segíti a tapadást, ha hó, jég vagy víz gyülemlik fel az úton.

A téli gumik minimális előírt profilmélysége a duplája kell legyen a nyári gumikénak – azaz legalább 3 mm-es. 3,5 tonnánál nehezebb járművek esetén pedig 6 mm-es. Külföldön azonban ettől eltérő szabályozással is találkozhatunk, például Csehországban, Szerbiában, Ausztriában és Horvátországban 4 mm a minimum, Romániában viszont csak 2 mm. De az országok többségében a 3 mm az elfogadott.

Ügyelni kell a gumiabroncsok korára is. Ahogy öregszenek a gumik, úgy válnak egyre rugalmatlanabbá, ezért háromévesnél régebbiek használata nem ajánlott. A téli gumikon néha találkozni M+S jelöléssel, ami annyit tesz, mint mud (sár) és snow (hó). De ez kizárólag a gyártón múlik, nem kötelező rajta feltüntetni. Biztosabb, ha a három hegycsúcsos hópelyhes szimbólumot és a 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) jelölést keressük a gumiabroncsokon, amelyek az Európai Unió megfelelő szervei által hitelesített termékeket jelölik.

A legtöbb baleset sík terepen történik

Fotó: Michelin

Na rovninách poľavujeme v pozornosti.

Érdekes módon télen a legtöbb baleset nem a hóval és jéggel borított útszakaszokon történik, hanem a szimplán „csak” nedves úttesteken. És nem is a közlekedésileg bonyolult helyeken vagy a kanyarokban, hanem – 10 esetből 9-szer – egyenes utakon. Miért van ez? Egyrészt mert minél rosszabbak a körülmények vezetéskor, annál éberebbek vagyunk. Ellenkezőleg, egyenes útszakaszokon hajlamos elkalandozni a figyelmünk. A koncentráció csökkenése és a csúszósabb útfelület pedig nem a legjobb kombináció. Milliszekundumok alatt kell(ene) reagálnunk, ennyi idő alatt dől(het) el, hogy megsérülünk-e vagy sem, hogy jó napunk lesz-e, vagy egész nap intézhetjük a káresettel kapcsolatos ügyeket. Ezért aranyszabály: ha valamikor, hát télen különösen ne engedjük, hogy valami elterelje a figyelmünket a vezetésről. Testben és lélekben is legyünk ott a sofőr ülésében – és két kézzel fogjuk a kormányt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET