Európa szerte havazik: ezekre érdemes figyelni, ha most indulunk útnak

Minden országban mások a szabályok.

München, Németország
Fotó: Johannes Simon/Getty Images

Több európai országban is fennakadásokat okoz a hó. Ausztriában az áramellátást is megviselte, de Németországban, Svájcban és még Csehországban is forgalmi dugók keletkeztek. Autósként a következő szabályokra kell figyelnünk külföldön, ha mostanában kelnénk útra.


Mielőtt útnak indulnánk télen, érdemes tájékozódni, hogy az adott országban milyen előírások érvényesek az autósokra a téli gumi és a hólánc használatát illetően. Bár a rendőrök nem minden helyen ellenőrzik az abroncsokat, de ahol szúrópróbaszerűen ezt megteszik, ott borsos bírságra számíthat az, akinek az autója nem felel meg a szabályoknak. Nem is beszélve a balesetbiztosítókról, akik garantáltan nem siklanak el a részletek fölött.

Ez is érdekelhet! Beindult a hóesés, nyitnak a síközpontok!

Fotó: Moritz Frankenberg/Picture Alliance/Getty Images

Hannover, Németország – az ország több részén is megbénult a közlekedés a havazás miatt

Albánia egyre népszerűbb célpontnak számít, ha pedig autóval indulunk útnak, fontos tudni, hogy az országban nem kötelező a téli gumi használata, ám november elseje és április 30. között a hólánc az autók kötelező tartozéka.

Ausztriában minimum négy milliméteres profilmélységű, M+S jelöléssel ellátott téli abroncsok használata van előírva, melyet az egész országban kötelező használni november elseje és április 15. között. Ezen kívül minimum két hóláncot szükséges tartani az autóban a meghajtott kerekekre. Ausztriában nemcsak a gumik típusát, hanem a hóláncok meglétét is ellenőrizhetik a hatóságok.

Ausztriához hasonlóan Csehországban is kötelező a minimum négy milliméter profilmélységű téli gumi használata, a táblákkal jelzett területeken pedig november 1. és április 1. között muszáj hóláncot alkalmaznunk.

Bosznia-Hercegovinában november 1. és április 15. között négyévszakos abroncsokkal vagy hólánccal kell rendelkeznünk, illetve hólapátot és hóláncot is kötelező tartani a kocsiban – utóbbit akkor is, ha téli gumi van az autók kerekén.

Ezzel szemben a november 1. és március 31. közti időszakban Bulgáriában csak ajánlott a téli gumi használata, de a hóláncot nem hagyhatjuk otthon: ennek megléte minden autóban kötelező.

Franciaországban sem kötelező a téli abroncs, ám egyes régiókban – főleg a síközpontok felé vezető hegyvidéki utakon – valószínűleg hálások leszünk, hogy van nálunk. Ezeken a területeken a hólánc is engedélyezett.

Lengyelországban sem előírt a hólánc használata, de ajánlott. A sípályákhoz vezető utakon kifejezetten ajánlott, hiszen némelyik útvonal téli gumi (és olykor hólánc) nélkül járhatatlan.

Horvátországban ónos eső esetén, illetve olyan helyeken, ahol jég vagy hó borítja az utakat kötelező a minimum négy milliméteres profilmélységű téli gumik használata, és az autóban muszáj lennie hóláncnak, hólapátnak is.

Ezt olvastad már? Ezek a világ legjobb síterepei – Érdemes szemezgetni

Fotó: Franz Aberham / Getty Images

Macedóniában a szabályok nem köteleznek minket a téli gumira, ám november 15. és március 15. között minden autóban kell lennie hóláncnak.

Montenegróban november 15. és március 31. között nem kerülhető ki a téli gumik használata.

Ha Németországba utazunk, muszáj autónk minden tengelyére téli vagy négyévszakos gumikat szerelnünk, és a hólapátot, valamint a hóláncot sem hagyhatjuk otthon.

Bár Olaszországban régiónként eltérő szabályok érvényesek, jól járunk, ha eleve téli abronccsal indulunk útnak. A téli gumi alapvetően nem kötelező, de október 15. és április 15. között vannak olyan utak, ahol muszáj használnunk. Hasonlóképpen a hóláncot is érdemes magunkkal vinni, hiszen bár nem mindenhol van előírva, egyes területeken megbüntethetnek minket, ha nincs nálunk.

Ha valami másra vágynánk: 3 pénztárcabarát, gyönyörű sí-desztináció Európában

Ha netalántán Oroszországba vinne utunk, nem árt tudni, hogy az országban mind a téli gumi, mind a hólánc tartása kötelező.

Keleti szomszédunknál, Romániában nem szükséges téli gumival közlekedni, azonban az autókon lévő gumiknak meg kell felelniük a téli körülményeknek. Hogy ez pontosan mit jelent, pontosan nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy a két milliméternél kisebb profilmélységű gumi a hatóságok szerint nem felel meg a téli körülményeknek.

Meglepő lehet, de Svájcban nem kötelező a téli gumik használata. Romániához hasonlóan azonban itt is előírják, hogy az autókon lévő gumiknak meg kell felelniük a téli körülményeknek – a nyári gumikra pedig ez nem éppen mondható. Emellett Svájcban is jelzések figyelmeztetnek a kötelező téli gumi, illetve hólánchasználatra, így a biztonság kedvéért érdemes téli abronccsal útnak indulni.

Fotó: Janez Fabijan / Unsplash

Szerbiában a november 1. és április 1. közötti időszakban muszáj négy milliméteres profilmélységet meghaladó téli gumival közlekedni, és a hóláncot is ellenőrizhetik.

Szlovéniában november 15. és március 31. között téli gumi, hólapát és hólánc is legyen nálunk.

Ukrajnában nem kötelező a téli gumik használata.

Ha itthon maradnánk: Szlovákiában nem kötelező a téli gumi, viszont az előírások szerint azokon a helyeken, ahol az utat jég vagy hó borítja, M+S jelzésű abroncsokat szükséges használni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET