Romantikus téli túrák itthon

Nincs is felemelőbb, pláne a túra után, mint a havas hegyoldalban caplatni!

Fotó: Shutterstock

Közismert, hogy a magashegyi túraútvonalak többségét novembertől június közepéig szezonálisan lezárják. Ennek oka egyrészt a kirándulók biztonsága, másrészt a téli álmát alvó természet védelme. Van azonban szerencsére néhány kivétel, így a természetben tett sétáról télen sem kell lemondanunk.

Király-hegy – a legendás csúcs

Szlovákiának több „nemzeti hegye” is van, közülük az egyik a Király-hegy, amelynek évenkénti szimbolikus megmászása sokak számára a hazaszeretet egyik megnyilvánulása. Nemcsak nyáron, hanem télen is népszerű – sokan szilveszterkor vagy az új esztendő első napján kapaszkodnak fel erre a monumentális hegycsúcsra.

Míg nyáron körülbelül három óra alatt lehet feljutni, a téli túra legalább egy órával többet vesz igénybe.

Kiindulópontként Királyhegyalja, Garamfő vagy Teplicska ideális választás. Már maga az útvonal is gyönyörű, a Király-hegy csúcsára érve pedig csodálatos kilátás nyílik a Magas- és az Alacsony-Tátrára, Liptóra, a Szepességre és a Murányi-fennsíkra is. Sőt, napsütéses, tiszta időben egy kis szerencsével akár fél Szlovákiát is beláthatjuk.

Nagy-Rozsutec – a Kis-Fátra ikonikus hegycsúcsa

Fotó: Shutterstock

A Kis-Fátra ötödik legmagasabb hegycsúcsát Szlovákia egyik legszebb hegyeként tartják számon. A Nagy-Rozsutec (1601 m) egyedi, impozáns megjelenésének, szaggatott alakjának köszönhetően a hegység szimbólumává vált, és a Kis-Fátra Nemzeti Park logójában is szerepel. A csúcsra több kis-fátrai faluból is fel lehet jutni, de végül mindegyik útvonal a Kis-Fátra főgerincén húzódó piros jelzésű turistaösvénybe torkollik. Bármelyiket is választjuk tehát, mindenképpen a Nagy-Rozsutec csúcsára jutunk, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul elénk. A legnépszerűbb útvonalak a Kis-Fátra szívében található faluból, Istvánkirályfalváról és Terhely–Fehérpatakról indulnak. Télen a túra sokkal nehezebb, megfelelő túracipő, téli kiegészítők és túrabot használata mindenképpen javasolt.

Poprádi-tó – erdei séta tótól tóig

Fotó: Shutterstock

A negyedik legnagyobb tátrai tó a Menguszfalvi-völgyben található, 1494 méter tengerszint feletti magasságban. A Poprádi-tó az utolsó jégkorszakban a gleccserek visszahúzódását követően jött létre – a környező hegycsúcsokról lefolyó víz feltöltötte a völgyet. Évtizedek óta az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a Magas-Tátrában, ahol két híres menedékház közül is választhatnak az éhes és szomjas túrázók. A Poprádi-tavi menedékház és a Majláth-menedékház egész évben nyitva tart, és nemcsak hagyományos szlovák ételeket kínálnak, hanem szálláslehetőséget is. A tóhoz vezető mindkét út egész évben nyitva van, az egyik a Csorba-tótól, a másik a tátrai villamos megállójától indul.

A nagyobb erőfeszítést igénylő túraútvonal a Csorba-tótól szinte végig egy erdei ösvényen keresztül vezet, ezért mindenképpen megfelelő cipőben és öltözetben induljunk el. A piros színnel jelölt út egy idő után piros és zöld ösvényre válik szét, a „Trigan” útelágazástól már a zöld jelzésen kell továbbhaladni. A piros ösvény maradék szakaszát lavinaveszély miatt télen lezárják, a Poprádi-tóhoz vezető zöld turistaút azonban egész évben járható.

A tátrai villamos „Poprádi-tó” megállójától a kék jelzésű turistaösvény valójában egy aszfaltút, télen azonban általában hóréteg borítja. Ezen az útvonalon nincsenek kihívást jelentő szakaszok, még kisgyermekes családok is könnyen teljesíthetik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET