Chlpatá terapia: Ako letisko v Istanbule znižuje stres cestujúcich

Istanbulské letisko predstavilo inovatívny spôsob, ako zmierniť cestovný stres - prostredníctvom projektu "Therapy Dog Project".

Foto: iGA Istanbul Airport

Tento pilotný projekt je prvým svojho druhu v Turecku a zahŕňa špeciálne vyškolené terapeutické psy, ktoré interagujú s cestujúcimi. Psy sú k dispozícii v termináli medzinárodných odletov počas letových hodín, kedy je na letisku najviac cestujúcich.

Špeciálna príprava pre špeciálne úlohy

Každý zo psov prešiel intenzívnym výcvikom, vrátane desenzibilizácie na rušivé podnety, ako sú zvuky a dav ľudí. Sú to certifikované terapeutické psy, ktoré sú profesionálne vyškolené na poskytovanie pohody ľuďom. Ako hovorí Kadir Demirtaš, manažér zákazníckych skúseností na letisku, „je našou prioritou zabezpečiť, aby boli tieto psy bezpečné a plne prispôsobené všetkým prostrediam.“

Neoceniteľná podpora v neistých časoch

www.youtube.com

Watch therapy dogs comfort anxious travelers at Istanbul airport

Projekt neprináša len úľavu cestujúcim, ale je aj obohacujúci pre zamestnancov letiska. Border kólia Alita, a jej kolegovia Kuki a Lagotto Romagnolo, nosia oficiálne odznaky a uniformy a pracujú počas najrušnejších cestovných hodín od 10:00 do 16:00. Ich prítomnosť pomáha znižovať úzkosť a stres cestujúcich, čo potvrdzujú pozitívne spätné väzby, píše Panorama News.

Veterinárna podpora a starostlivosť

Koordinácia projektu, vrátane tréningu a starostlivosti o psy, je v rukách Volkana Arslana, veterinára na letisku iGA Istanbul. Každý pes má prispôsobený pracovný harmonogram, ktorý zohľadňuje jeho temperament a potreby, čím sa zabezpečuje ich wellbeing počas pracovných hodín.

Komplexné zariadenia pre zvieratá na letisku

Foto: iGA Istanbul Airport

Letisko iGA Istanbul sa hrdí titulom „pet friendly“, čiže priateľské k domácim zvieratám. Ponúka štyri miestnosti pre zvieratá - jednu v oblasti registrácie, dve za pasovou kontrolou a jednu na prízemí príchodov. Tieto priestory sú vybavené všetkým potrebným pre sprievodné zvieratá cestujúcich, vrátane krmiva a mačacích škrabadiel.

Ak teda máte stres z lietania, naplánujte svoj let cez Istanbul a chlpatí terapeuti sa už o vaše rozptýlenie postarajú.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET