Megváltoztak a Tesla árai – így  alakul a villanyautó-piac

A villanyautók piacán továbbra is folytatódik az autógyártók közötti árverseny: A Tesla Kínában további értékesítési kedvezményekre kényszerül, ezt azonban az Egyesült Államokban már nem engedheti meg magának a vállalat.

A Tesla különböző kedvezményekkel próbálja növelni az értékesítését a világ legnagyobb, kínai autópiacán, miután háttérbe szorították a helyi autógyártók. Az aktuális akciójuk alapján, ha a vásárló a raktáron lévő készleteikből választ villanyautót, akár 34 600 jüan (durván 4 ezer euró) kedvezményre is jogosult lehet – írja a Reuters.

Photo by David von Diemar on Unsplashblack Tesla steering wheel

A szakértők szerint azért van szükség a kedvezményekre, mert a korábbi árcsökkentésük hatására sem fogynak el Kínában a Tesla autók.

A vállalat számára azonban rossz hír, hogy az olyan nagy, helyi versenytársak is árcsökkentő politikát folytatnak, mint a BYD vagy a Geely.
Fotó: Stanislav Kogiku/SOPA Images/LightRocket/Getty ImagesA kínai BYD Seal
Az amerikai piacon azonban más az irány: a Model Y árát 1000 dollárral emelte a gyártó.

„A nagyüzemi termelés alapszabálya, hogy a gyáraknak folyamatosan termelniük kell ahhoz, hogy gazdaságosak legyenek, miközben a termékeik iránti kereslet szezonálisan változik"

idéziElon Musk vezérigazgató áremelésre adott magyarázatát a TotalCar.

Azonban a pénzügyi óvatosságon kívül az amerikai áremelés mellett szólhatott az is, hogy a Tesla egyes típusai elvesztették a vásárlásukat támogató adókedvezményt, mivel túl sok alkatrészük származott Kínából.

Emellett a globális eladásaik is várhatóan lassabban bővülnek idén, mint tavaly.

Jön a Tesla olcsó autója, ami a BYD-vel versenyezne

Már novemberben kiszivárgott, hogy a Tesla az európai piacra egy 30 ezer euró alatti villanyautót gyárthat a Berlin melletti üzemében. Pár hete már közölte is a Tesla a beszállítóival, hogy 2025 közepétől érkezhet a „Redwood” kódnéven emlegetett modell, ami várhatóan 25 ezer eurós áron jelenhet meg a piacon.

Összehasonlításképp: a Tesla jelenlegi legolcsóbb autója a Model 3, ami az Egyesült Államokban jelenleg 38 990 dollárért kapható.

A Reuters elárulta, hogy az új modellből várhatóan hetente tízezer darabot gyártanak majd, és Berlin mellett a Tesla Indiában is új gyárat nyithat az olcsóbb gyártás érdekében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET