Több ezer eurós bírságot kaphatnak, akik rágyújtanak a népszerű úti cél strandján

Európa egyik legnépszerűbb úti célja szigorításokat vezet be a dohányzókkal szemben.

Európa egyik legnépszerűbb úti célja Spanyolország, ami 2023-ban meghaladta a 85 millió fős látogatószámot. Azonban mostantól a dohányzó turistáknak jobban oda kell figyelniük a nyaralások során, ugyanis Spanyolország-szerte tilos lesz a strandokon és éttermi teraszokon a dohányzás.

Spanyolország korábban már 28 strandon vezetett be dohányzási tilalmat, köztük az ibizai Playa de Talamancán, a menorcai Platja Granon és a mallorcai Sant Joan strandon, tavaly nyáron pedig Barcelona tíz strandja is felkerült a listára.

Az akkori indoklás szerint a tilalom célja elsősorban a helyi lakosok egészségének védelme és a homok tisztán tartása.

Fotó: Unsplash/Enes

Barcelona, Spanyolország


Az átfogóbb siker érdekében nemrég viszont a spanyol egészségügyi minisztérium egy egységes tervet dolgozott ki a dohányzás megelőzése és visszaszorítása érdekében. Az orvosi kamara által jóváhagyott javaslat a nyilvános dohányzást korlátozná, többek között a strandokon és az éttermek teraszain – emellett az ízesített és elektromos és cigarettákat is tiltaná.

Jelenleg ugyanis Európán belül Spanyolországban a legalacsonyabbak a cigarettaárak, ami úgy tűnik, hamarosan megváltozhat, hiszen a javaslat többek között a dohánytermékek drágítását is tartalmazza. Az intézkedés célja a „környezet védelme és a polgárok azon jogának biztosítása, hogy tiszta, szennyezetlen, füsttől és csikkektől mentes térben élvezhessék pihenésüket".

Emellett az Euronews szerint a dohányosok évente ötmilliárd csikket hagynak a strandokon világszerte, amelyek a tengerbe kerülnek, és több évtizedig is tart, amíg ezek mind lebomlanak.

Fotó: Unsplash/Mor Shani

Menorca, Spanyolország

Bár a jelenlegi szabályozások szerint akár kétezer euró is lehet a pénzbírság mértéke, mindennek maximuma az új intézkedések bevezetését követően 30 euróra csökkenhet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET