10 ötlet, hogyan utazz fenntarthatóbban

Az utazásról nem könnyű lemondani, így hát csináljuk okosan!

biciklis
Fotó: Shutterstock
10 ötletet szedtünk össze, amik mind segítenek egy picit csökkenteni az utazásunk ökológiai lábnyomát. De vajon meddig szeretnénk még azt hallani, hogy "pakolj kicsit kevesebbet", "használj tömegközlekedést" és "zöld szállodában szállj meg" ahelyett, hogy szembesítenénk magunkat az igazsággal? Évi 1-2-5 repülőút mindenkinek jár, nem igaz? Ha nem utazom otthonról legalább 1000 kilométerre, nem ismerem meg a világot, hát nem? Pedig jogom van bejárni viszonylag kényelmesen az egész Földet, hogy kellően nyitottá váljon a gondolkodásom....

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a szállásuk, a transzfer, a nyaralás alatt megtett kilométerek autóval, busszal, hajóval vagy repülővel mekkora karbonlábnyomot hagynak, de ha odafigyelsz, akkor kis lépésekben is csökkentheted a üvegházhatású gázok kibocsátását. És ez csak egy része a környezettudatos utazásnak, nézzük, mire érdemes figyelni még!

1. Válaszd a közvetlen járatot!

Igen, olykor drágább, mint átszállással menni, de nem teszel meg felesleges kilométereket és még kényelmesebb is. A repülőgépek felszálláskor és landoláskor használják el a legtöbb üzemanyagot. Sőt, fokozhatod a dolgot, ha a repülőtérről nem busszal vagy taxival mész a belvárosba, hanem vonattal. Eljött az idő, amikor mérlegelni kell: kevesebbet utazunk, drágábban, de több kényelemmel és kisebb karbonlábnyommal vagy maradunk a régi, pazarló szokásoknál.

2. Pakolj kevesebb ccuccot!

Még egy dolog, amit meg kell tanulni okosan csinálni: próbálj egy bőrönddel utazni, és azt se pakold tele. Hogy ez miért fontos? Minél több súllyal száll fel a repülő, annál több üzemanyagra van szüksége az emelkedéshez.

3. Zakatol a vonat

Ha teheted, szárazföldön válaszd a vonatos utazást, Európát például remekül, kényelmesen be lehet járni vasúton, és még extra utazási élménnyel is gazdagodhatsz. Az autózásnál kényelmesebb, hiszen nem kell vezetned, környezetbarát és az csak ráadás, hogy a helyi közösségeket is támogatod, hiszen vonattal olyan helyekre is eljuthatsz, amit kocsival vagy repülővel kihagytál volna. Ha mégis az autó mellett döntenél, akkor utazz telekocsival, vagy vedd igénybe az elektromos közösségi autókat! Több választásod is van a környezettudatos utazáshoz!

Fotó: Shutterstock

Váratlan dimenziók

4. Egyél helyit!

Ha a legfinomabb falatok és a legjobb italok nem utazzák át a bolygót, azzal óvod a bolygót és a helyi termelőket is támogatod. Európában sok nyaralóhelyen feltüntetik a termékeken, ha helyi, plusz ha húsról, halról, tejtermékről, zöldségről, gyümölcsről van szó, akkor olcsóbb is, mint a messzebbről érkező termékek, és egészen biztos, hogy frissebb is. Kutasd fel a helyi alapanyagokat felhasználó, környezettudatos éttermeket, bárokat is, és válaszd azokat!

5. Ajándékot csak helybeliektől

Írtunk már arról, hogy nyaralásainkról érdemes gasztroajándékokkal hazatérni, arra is adtunk tippeket, hogyan szállítsd a borokat, szörpöket, lekvárokat, olívaolajat, fűszereket, teákat. Ezeket a gourmet szuveníreket érdemes helyi vállalkozóktól beszerezni, sőt a kézműves, iparművész holmikat is vegyük az ottaniaktól, legyen szó kendőről, kézzel font kosárról vagy bőrpapucsról.

6. Válassz környezetbarát szállást!

Mit jelent ez? Keresd a szálláskereséskor az „eco-friendly" címkéket, biztosan évről évre egyre többet fogsz találni, hiszen ez most az egyik legnagyobb hoteltrend. Minden kisebb-nagyobb szállásadó erőfeszítést tesz idén arra, hogy jelentősen csökkentse az egyszer használatos műanyag-hulladékokat, tehát egyre több környezetbarát, újratölthető samponos, hajbalzsamos és testápolós flakon kerül a szobákba, ami csak azoknak rossz hír, akik rendszerint hazavitték a szobákból a mini verziókat. Emellett ezek a szállások figyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre, pazarlásmentes konyhát visznek, újrahasznosítanak és többnyire megújuló energiaforrást használnak, vagyis minden téren szem előtt tartják a környezettudatosságot.

Fotó: Shutterstock

Ejnye, túl szép a gyep!

7. Minden nap új ágynemű?

Hacsak ki nem öntesz egy üveg vörösbort vagy nem csattogsz be sáros bakanccsal a hotelszobádba, nem lesz szükséged napi porszívózásra és takarításra. A koronavírus-járvány miatt rengeteg szálloda tette kötelezővé a napi takarítást a hotelszobákban, azonban erre már az égvilágon semmi szükség. A napi ágynemű- és törölközőmosás fölösleges, ahogy a porszívózás is, úgyhogy tedd ki az ajtódra a "ne zavarjanak" táblát, és így nem mennek be a szobalányok.

8. Ne menjen feleslegesen a légkondi!

Ha nincs pusztító hőség, kapcsold ki a klímát a szálláson, ha pedig forróság van, csak akkor kapcsold be, amikor a szobában tartózkodsz. A hotelekben nagy teljesítményű klíma van, gyorsan lehűti a szobát, feleslegesen menne, amikor strandolsz vagy várost nézel.

9. Válassz mindenből fenntarthatót!

Fontos, hogy az utazásszervező, idegenvezető, az összes szolgáltató, akivel kapcsolatban állsz utazás alatt, maga is letegye a voksát környezettudatosság mellett. Milyen programokat válassz? Kerüld az állatokat kizsákmányoló parkokat, ne használj motoros vízi eszközöket (pl. motorcsónak, jetski, yacht), támogass olyan helyi vállalkozásokat, amelyeknek fontos a környezetvédelem, az állagmegőrzés, bérelj biciklit, sétálj és használd a tömegközlekedést!

10. Nem kell mindent megnézni 100-200 km-en

A nyaralást oszd fel több, kisebb szakaszra, mert a vakációk karbonlábnyomát főleg az a-ból b-be való utazásnak köszönhetjük, vagyis ne ingázzunk, hanem utazzunk tovább, és töltsünk el 1-2 napot egy másik városban is. A nyaralásod alatt 1-2 kirándulásnál többet ne szervezz, hanem nézz körbe inkább jól ott, ahol a szállásod is van. Minden apró környezettudatos lépés számít!


AMI MÉG ÉRDEKELHET