Olcsón, de többet utaznál? Ezekkel a tippekkel lehetséges!

Tippek idei utazásokhoz.

Fotó: Unsplash

2023-ra szinte teljesen visszarázódott a pandémia előtti forgalomba a turizmus, amely az előrejelzések szerint 2024-ben sem csökken majd. Bár sokan azt gondolják, az utazás drága mulatság, ez nem feltétlenül van így. Az alábbi, egyszerű módszerekkel viszonylag olcsón járhatjuk be a világot.


1. Rugalmas úti cél

Fotó: Unsplash

A Thrillist-nek nyilatkozó utazási szakértők szerint nem érdemes konkrét úti célokat választanunk, ehelyett azt javasolják, hogy engedjük, hogy az elérhető árak tervezzék meg nekünk utazásunk célpontját. A Google Flights „felfedezés” funkciója például tökéletes arra, hogy rátaláljunk a legolcsóbb lehetőségekre, de a Skycanner oldalán is érdemes böngészni.

2. Utazás holtszezonban

Fotó: Unsplash

A turisták főszezonja nyáron van, azonban ha mi a holtszezon és a csúcsszezon közti időszakban – jellemzően március-április, illetve szeptember-október tájékán – utazunk, akkor nemcsak a tömeget kerüljük el, de jóval olcsóbban látogathatunk meg egy-egy várost.

Ilyenkor ráadásul a szálláshelyek és a helyi látványosságok díjai is jóval alacsonyabbak, nem beszélve a repülőjegyekéről.

A csomagmegőrzésre specializálódott Bounce tavaly felmérést készített arról, mikor érdemes egy-egy népszerű úti célt meglátogatni ahhoz, hogy a legolcsóbban jöjjünk ki. Az eredmények szerint Velencét például 72, Athént 73, Kairót 76, Irákliónt pedig 77 százalékkal olcsóbban tudjuk megúszni, ha a kevésbé frekventált hónapokra időzítjük az utazásunkat.

Ha közelre és olcsón utaznál: 5 olcsó nyaralás egy ugrásra

3. Közvetlen járat vs. átszállás

Fotó: Unsplash

A legtöbbünk számára kényelmesebb a közvetlen járat, mivel nem kell várakoznunk esetleg hosszú órákat átszálláskor. Ha azonban a költséghatékonyság a legfőbb szempont, érdemes mégis az átszállásos opciókat választani.

A szakértők azt javasolják, hogy minél több idő legyen az érkezés és a következő gép indulása között, mivel így az utazás árából eggyel (a legbátrabbak kettővel, hárommal) több úti célt járhatunk be úgy, hogy nem kell bajlódnunk a szállás megfizetésével.

Ha nem szereted a tömeget: 5 úti cél, amiről még nem tudnak a turisták

4. Törzsutas programok

Fotó: Artur Voznenko / Unsplash

A légitársaságok az üzletekhez hasonlóan hűségprogrammal rendelkeznek, amelyhez csatlakozva pontgyűjtéssel vagy mérföldkövek elérésével, jóval kedvezőbb áron tudunk utazni.

A Wizz Air kínálatában szereplő Wizz Discount Clubhoz csatlakozva például évi 70 euróért többféle kedvezményt is kapunk a járatokon, de az Emirates Skywards keretében is gyűjthetünk pontokat. Az Airportal törzsutas program rovatában rendszeresen számol be az elérhető lehetőségekről.

Ha utazásnál is fontos szempont a fenntarthatóság: 10 ötlet, hogyan utazz fenntarthatóbban

5. House sitting

Fotó: Austin Distel / Unsplash

Az utazók körében egyre népszerűbb az úgynevezett house sitting, melynek keretében mások otthonára – gyakran állataira, növényeire – vigyázhatunk a világ bármely pontján addig, amíg az eredeti tulajdonosok nyaralnak.

Nem véletlen, hogy egyre többen választják ezt az opciót, mivel így szinte ingyen szállhatunk meg bárhol. A Thrillist egy ajánlót is összeállított az ezzel foglalkozó portálokról, de a Trusted House Sitters, a Nomador és a Mind My House oldalak is hasznosak lehetnek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET