Tipy a triky, ako zvládnuť parkovanie na úzkych miestach

Či už sa snažíte svoje auto odstaviť na parkovisku nákupného centra, pri letisku, alebo len niekde v meste, priúzky priestor a bezohľadní vodiči vedia navodiť na vašom čele kropaje potu. Poradíme vám, ako si v týchto situáciách poradiť.

Foto: unsplash

Parkovanie je jednou zo základných zručností v autoškole a túto disciplínu si ako šoféri testujeme dennodenne. Zaparkovať tak, aby všetci mohli pohodlne vystúpiť a nastúpiť, mali ste prístup do kufra a samozrejme – aby ste sebe ani nikomu inému nespôsobili škodu, je nikdy nekončiaca výzva, ktorú nám priestorom šetriaci stavitelia parkovísk ani neuvedomelí či arogantní vodiči vôbec nezľahčujú. Preto sa vám môžu zísť tieto tipy a triky.

Majte to správne vozidlo

Foto: Shutterstock

Dnes už je aj na Slovensku bežné, že domácnosti majú niekoľko áut. Ak viete, že smerujete do centra mesta, za nákupmi či inde, kde môže byť parkovací priestor problém, zvoľte si tú rozumnejšiu voľbu. SUV môže byť pohodlné, no malé mestské auto sa skôr otočí na „päťdesiatcentovke“ a aj na malom mieste vám zostane voľný priestor.

Na parkovanie myslite aj pri kúpe svojho ďalšieho auta. Ak už vtedy zainvestujete do parkovacích senzorov a kamier, zistíte, ako sa vám z nočnej parkovacej mory stane hračka, či už parkujete cúvaním, predkom, alebo paralelne. Najväčšou vychytávkou vo výbave áut je priplatiť si za možnosť, aby auto zaparkovalo samo – aj to už dnešné autá zvládnu.

Spoznajte vlastné auto

Foto: unsplash

Správny odhad skutočnej veľkosti vášho auta je najdôležitejší. Ak si nie ste istí, kde sa končí predná kapota vášho auta, či kde je skutočný koniec auta v spätných zrkadlách, skúste si to natrénovať doma na dvore či na voľnej odstavnej ploche. Využiť na to môžete blízku osobu, ktorá bude stáť ako objekt a korigovať vás. Hýbte sa najcitlivejšie, ako viete, a buďte opatrní, stiahnite okienka, aby ste sa počuli. Alebo si rozmiestnite balíky polystyrénu a objavte hranice auta pri nich. Prípadným narazením sa vášmu autu nič nestane. Užitočné môžu byť aj rady, ako využiť spätné zrkadlá, no preverte si s niekým, či skutočne platia aj pre vaše konkrétne auto.

Pomalší vyhráva

Foto: unsplash

Pri parkovaní určite platí, že korytnačka predbehne zajaca. A to aj preto, že v menšej rýchlosti získate lepší uhol zatáčania. Stíhate si pozerať všetky rohy auta a spätné zrkadlá a nakoniec sa na vytúženú pozíciu dostanete na prvý ťah skôr, ako zbesilo sa pohybujúci vodič posúvajúci svoje auto dopredu a dozadu. Nenechajte sa vyrušiť ostatnými prizerajúcimi a vodičmi. Máte nárok na čas dostať svoje auto tam, kde ho potrebujete. Alebo ich do parkovania zapojte – prosbe „ukážete mi, prosím?“ odolá len málokto.

Trojbodové parkovanie cúvaním

Foto: unsplash

Pre najjednoduchší výjazd je výhodnejšie, keď na parkovacie miesta zvislé k ceste zacúvate, než keď tam vojdete predkom auta. To preto, že pri výjazde lepšie vidíte premávku a stačí, aby ste si kontrolovali, že začnete krútiť volantom až v momente, keď sú vaše spätné zrkadlá na úrovni susediacich vozidiel. Na takéto zacúvanie využite tzv. trojbodový systém. Pri ňom sa najprv priblížite čo najbližšie k miestu, kde chcete zaparkovať. Potom, ak nič nejde okolo, vytočíte tesne za týmto miestom volant, akoby ste sa chceli vytočiť o 180 stupňov. Autom zájdite až na druhý kraj vozovky. Tak sa dostanete do pozície, keď budete cúvať takmer rovno na vybrané miesto. Ak však potrebujete prístup do kufra, zvoľte radšej parkovanie predkom do parkovacieho miesta.

Tak ako vo všetkom, aj pri parkovaní platí, že len prax robí majstrov. A tak sa s nenáhlením a týmito tipmi staňte majstrami každého parkoviska.

AMI MÉG ÉRDEKELHET