Šesť tipov, ako nezaspať za volantom

Vedeli ste, že keď idete 100 km/h a na 4 sekundy na vás príde mikrospánok, prejdete 111 metrov, počas ktorých nik nemal nad autom kontrolu? Takáto informácie znie desivo, no väčšina vodičov sa s tým už stretla. Niekedy sa za každú cenu chceme niekam dostať o pár minút skôr a tým držíme na vlásku celé roky zdravého života alebo celý život.

Foto: Shutterstock

Ako sa prejavuje únava za volantom? Ak si nepamätáte posledné kilometre, blúdi vám myseľ, nesústredíte sa, klesá vám hlava, nedržíte sa vo svojom jazdnom pruhu, opakovane zívate a často žmurkáte, tak vedome aj nevedome bojujete s únavou. Toto sú tipy, ako predídete únave za volantom.

Dostatočne sa vyspite

Foto: Pexels

Vašu schopnosť bdelej jazdy ovplyvňuje aj váš spánkový cyklus. Ak máte zvyčajné časy, kedy spávate, je vhodné sa im za volantom vyhnúť – telo sa bude zo zvyku vypínať. Štandardne sa neodporúča šoférovať medzi polnocou a šiestou ráno, keď je únavových nehôd najviac. Druhým najexponovanejším časom je neskoré popoludnie. Ak sa týmto časom nemôžete vyhnúť, určite uprednostnite dobré vyspanie sa pred jazdou. Ak to nemôže byť plných osem hodín, tak aspoň „šlofík“ pred jazdou. Telo po vyspatí sa, čo i len na pár hodín pred vyrazením, nebude také unavené. Na regeneráciu nepotrebuje toľko času ako mozog a dokážete prejsť veľkú vzdialenosť bez pocitu únavy.

Nedávajte si ťažké jedlá a cvičenia

Foto: Pexels

Trávenie sťahuje krv potrebnú na trávenie do brucha a prepadne vás ospalosť. Aj preto vám po obede často klipkajú oči. Pred jazdou tak nejedzte ťažko stráviteľné, mastné a vyprážané jedlá. Vhodné je dať si ovocie či orechy. A veľa v aute piť – pretože dehydrovaní ľudia sú malátni. Opatrne aj s cvičením. Hoci vás to tesne pred jazdou nabudí, za volantom sa telo prepne do režimu dopĺňania živín do svalov. No vy potrebujete plné sústredenie do mozgu. Radšej sa dobre ponaťahujte a robte to aj počas pravidelných páuz.

Pravidelné pauzy a pohyb za volantom

Foto: Slovnaft

Pravidelné pauzy sú nielen dobré na bdelosť, ale aj na vaše celkové zdravie. Každú hodinu si dajte prestávku, zastavte na servisnej stanici Slovnaftu, prejdite sa na záchod, doplňte tekutiny, ak ste nemali priveľa kofeínu, tak si dajte kávu, prejdite sa po parkovisku a ponaťahujte sa. To platí aj na pobyt za volantom – zakrúžte ramenami, pohýbte hlavou. Dýchajte hlboko do brucha a pohýbte prstami na nohách. Zlepší sa vám krvný obeh a uvoľní strnutie.

Zoberte si niekoho na cestu

Foto: unsplash

Vo dvoch sa to lepšie ťahá a platí to aj na cestách. Aktívny rozhovor, nielen monológ spolujazdca, vás udrží hore a človek vedľa vás môže včas spozorovať vaše padajúce oči či pomalé reakcie na držanie sa v jazdnom pruhu a prebudiť vás. Môžete sa tiež v prípade únavy v riadení striedať.

Krátkodobá pomoc

Foto: unsplash

Keď cítite únavu, nemôžete, samozrejme, odstaviť auto kdekoľvek. Na tú vzdialenosť, ktorú potrebujete na najbližšie odpočívadlo, vám môže pomôcť niekoľko trikov. Jeden z nich je žuvačka, keď aktívnym žuvaním zobudíte svoje zmysly. Znížte teplotu v aute alebo ho vyvetrajte čerstvým vzduchom. Pustite si obľúbenú hudbu a spievajte si alebo si pustite pútavý podcast. No všetky tieto rady pomáhajú len dočasne, a tak ich využite len na dojazd.

Dajte si kávu a zdriemnite si

Foto: Shutterstock

Jedinou skutočne zaručenou pomocou, ak ste unavení, je - zdriemnuť si. Postačí 20 – 30 minút, z ktorých síce nebudete čerství ako rybička, ale pominie efekt mikrospánku. Odstavte auto na pokojnom mieste, ideálne na parkovisku servisnej stanice, kde vám nič nehrozí. Vypnite motor, zamknite sa vnútri a sklopte sedadlo. Nastavte si alarm na tých dvadsať minúť až pol hodinu. Ak chcete byť po zobudení ešte sviežejší, dajte si tesne pred spánkom kávu. Tej totiž trvá asi 20 minút, kým zaúčinkuje, a tak budete mať spolu s budíkom dvojitý budiaci účinok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET