​5 tipov, ako podľa odborníkov cestovať viac za menej peňazí

Tipy na rok 2024.

lietadlo

Foto: Unsplash

Cestovný ruch sa v roku 2023 takmer vrátil na úroveň spred pandémie a v roku 2024 sa neočakáva pokles cestovania. Nie každý si však môže dovoliť cestovať kedykoľvek. Vynaliezaví cestovatelia však tvrdia, že na to, aby ste sa dostali na čo najviac miest, nemusíte míňať veľa: existujú jednoduché spôsoby, ako sa premiestňovať po svete.

Nechajte ceny leteniek rozhodovať o tom, kam pôjdete

Flexibilita sa oplatí v mnohých oblastiach života a platí to aj pre cestovanie.

Podľa odborníkov, s ktorými sa rozprával portál Thrillist, sa neoplatí mať konkrétny zoznam destinácií, do ktorých chcete ísť. Namiesto toho navrhujú, aby sme nechali dostupné ceny naplánovať naše cestovné destinácie za nás. Napríklad funkcia "discover" služby Google Flights je ideálna na hľadanie najlacnejších možností, ale oplatí sa prezerať aj Skycanner.

​Nezostávajte len pri letných cestách

Foto: Unsplash

Hoci je leto nepochybne najobľúbenejšou turistickou sezónou, ak si cestu načasujete medzi mimosezónou a hlavnou sezónou - zvyčajne marec-apríl alebo september-október - môžete sa nielen vyhnúť davom, ale aj navštíviť miesta za oveľa menej peňazí.

Prečítajte si aj: Triky a odporúčania na lacné cestovanie

Okrem toho sú ceny ubytovania a miestnych atrakcií oveľa nižšie, nehovoriac o letenkách.

Minulý rok spoločnosť Bounce, ktorá sa špecializuje na dovolenkové balíky, uskutočnila prieskum o tom, kedy navštíviť obľúbené destinácie, aby ste zo svojej cesty vyťažili čo najviac. Zistilo sa, že napríklad Benátky sú o 72 % lacnejšie, Atény o 73 % lacnejšie, Káhira o 76 % lacnejšia a Heraklion o 77 % lacnejší, ak si cestu načasujete na menej populárne mesiace.

​Namiesto priameho letu si vyberte možnosť prestupu

Foto: Unsplash

Hoci väčšina z nás nemá rada čakanie na letiskách, čas navyše nemusíte vnímať ako negatívum. Rada profesionálov znie: využite tieto lety, najlepšie s čo najväčším časovým odstupom medzi príletom a odletom ďalšieho letu. V takom prípade môžete za cenu zájazdu precestovať o jednu destináciu viac (pre odvážnych dve alebo tri) bez toho, aby ste sa museli starať o platenie za ubytovanie. Za zmienku stojí aj to, že takéto lety sú často oveľa lacnejšie ako lety bez medzipristátia.

​Nezabudnite na programy pre verných cestujúcich

Letecké spoločnosti, podobne ako obchody, majú často vernostný program, do ktorého sa môžete zapojiť a zbierať body a míle, ktoré vám umožnia cestovať za oveľa nižšiu cenu.

Napríklad členstvo v klube Wizz Discount Club spoločnosti Wizz Air ponúka rôzne zľavy na lety za 70 EUR ročne alebo môžete zbierať body prostredníctvom programu Emirates Skywards. Spoločnosť Airportal tiež pravidelne informuje o možnostiach, ktoré sú k dispozícii v jej vernostnom programe.

​Zapojte sa do programu výmeny domov, ktorý je populárny na západe!

Foto: Shutterstock

Medzi cestujúcimi je čoraz populárnejšie house sitting, ktorá vám umožňuje starať sa o domovy iných ľudí − často o zvieratá a rastliny − zatiaľ čo pôvodní majitelia sú na dovolenke kdekoľvek na svete.

Táto alternatíva sa objavila, pretože čoraz viac ľudí sa sťažuje na poplatky za ubytovanie v hoteloch a Airbnb, čo znamená, že môžete bývať kdekoľvek bez poplatkov. Portál Thrillist zostavil aj odporúčanie portálov, ktoré sa týmto zaoberajú, ale vždy sa môžete obrátiť na Trusted House Sitters, Nomador alebo Mind My House.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET