Ako na to, aby ste mali dokonalý road trip

Pár jednouchých tipov pre bezstarostnú jazdu autom.

Foto: Shutterstock

Vyznávači spontánnosti už veľakrát mysleli na to, aké by to bolo vyraziť jedného dňa len tak a ísť, kam ich cesta povedie. Aj keď to znie lákavo, ak si takto sadáte do auta, ľahko vás môže zastihnúť nemilé prekvapenie vo forme platených alebo uzavretých úsekov ciest a môže sa stať aj to, že kvôli renováciám alebo vrtochom počasia nebude otvorená presne tá zaujímavosť, na ktorú ste sa tešili už dávno. Teraz vám ukážeme pár osvedčených tipov, aby ste z road tripu vyťažili čo najviac.

Foto: Pexels

Keď ste sa už rozhodli, kam vyrazíte autom, oplatí sa aspoň približne naplánovať trasu pohľadom na mapu (Google, Waze). Väčšie prekážky, ako napr. už spomínané uzávery ciest, by sa týmto krokom mali s veľkou pravdepodobnosťou odhaliť.

Ak sa už v hrubých rysoch ukázalo, kadiaľ pôjdete autom, informujte sa oobmedzeniach rýchlosti , diaľničných poplatkoch a cenách palív v cieľových krajinách. Ak tu objavíte niečo, čo ide proti vašim očakávaniam, ešte vždy je dosť času vybrať si iný cieľ cesty.

Je dôležité, aby ste mali pri sebe hotovosť v mene príslušnej krajiny: aspoň drobné, pretože na mnohých odpočívadlách viete použiť toalety len s hotovosťou.

Foto: unsplash

Trasu cesty si môžete prispôsobiť tým pamätihodnostiam, ktoré by ste v každom prípade chceli vidieť, ale opačne je to ešte napínavejšie: ak hľadáte na vybranej trase atrakcie, menšie mestá alebo prírodné krásy, tak sa viete s väčšou pravdepodobnosťou dostať aj na menej vychytené a autentickejšie miesta. Pred cestou si na viacerých stránkach skontrolujte, či budú pamiatky naozaj otvorené v čase, keď tam dorazíte.

Ak chcete ísť na istotu, ubytovanie si rezervujte vopred. Ak ale túžite po dobrodružstve, tak si vyberte kemping – tu viete spať v aute, prenajatom karavane alebo podľa počasia aj vo svojom stane. Toto riešenie je síce spojené s kompromismi, ale na jednej strane je finančne úspornejšie a na druhej strane flexibilnejšie, keďže sa nemusíte vopred rozhodnúť, kde budete spať. Vtedy stačí, keď si pozriete, či vami vybrané kempingy sú akurát otvorené.

Foto: Pexels

Ak ale chcete kempovať nadivoko, buďte veľmi obozretní a pred cestou sa informujte o miestnych zákonoch. V mnohých európskych štátoch je to totiž zakázané. V Taliansku napríklad môžete dostať pokutu aj 500 eur, keď si postavíte stan mimo oficiálneho kempingu.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET