Zachyťte krásu okamihu

Mobilný telefón máme vždy poruke, stal sa naším pomocníkom číslo jeden aj pri zaznamenávaní výnimočných životných momentov. Stačí dodržať pár základných pravidiel a zážitky z ciest či osláv si zvečníte na výnimočných fotografiách.

Foto: unsplash

Nie je to tak dávno, keď fotoaparáty a ich príslušenstvo zaberali nemálo miesta v našich batožinách. Vývoj moderných technológií však znamenal významný skok vpred aj v oblasti fotografovania mobilom. Inteligentné telefóny dnes dokážu divy, aj preto ich využívajú i profesionálni fotografi. Ich výhodou je, že sa zmestia do vrecka, dokážu nasnímať takmer nekonečný počet fotografií a videí, nahrať ich do úložiska a okamžite poslať vašim blízkym a priateľom. Bez toho, aby sa to negatívne podpísalo na kvalite.

VEDOMÉ FOTOGRAFOVANIE

Foto: unsplash

Pri nastavení objektívu/kamery skontrolujte rozlíšenie. Platí pritom, že pri väčšom rozlíšení bude fotografia krajšia, no zaberie viac miesta. Mriežka vám pomôže pri ideálnej kompozícii. Objekt záberu sa oplatí umiestniť na čiary, a nie do stredu. Výsledok môžete dodatočne upraviť priamo v mobile, napríklad nastavením kontrastu či jasu, použitím filtra alebo odstránením nadbytočných detailov. Veľkým pomocníkom sú aj scénické režimy a aplikácie pre mobily.

ČÍM BLIŽŠIE, TÝM LEPŠIE

Foto: Pexels

Najväčšou nevýhodou mobilu oproti fotoaparátu je, že nedokáže až tak dobre zaostriť na fotografovaný objekt a docieliť rovnakú obrazovú kvalitu. Ak sa k nemu priblížite nadmerným zoomovaním, nedosiahnete požadovanú úroveň ostrosti. Vždy sa preto oplatí priblížiť sa čo najbližšie k fotografovanému objektu. Ak sa do záberu niečo nezmestí, urobte panoramatickú snímku.

DBAJTE NA SVETLO

Foto: Pexels

Kľúčom k vyhotoveniu dobrých záberov je správne využitie svetla. Najkrajšie fotografie v exteriéri vznikajú vtedy, ak slnko svieti zboku. Interiérové snímky sú zas najpôsobivejšie vtedy, keď sa slnečné lúče dostávajú do miestnosti cez okno. Ak je objekt alebo osoba vzdialená viac ako tri – štyri metre, nepoužívajte blesk. Nastavením rýchlosti uzávierky radšej predĺžte čas expozície a postarajte sa o čo najväčšiu stabilitu mobilu.

ZAOSTRUJTE

Foto: Pexels

Aj keď pri väčšine mobilov je automatické zaostrovanie súčasťou predvoleného nastavenia, fotografie nasnímané v zhone sú často neostré. Nie je totiž vždy jasné, čo je predmetom záberu. Ťuknutím na displej môžete zaostriť na objekt alebo osobu, ktorú chcete zachytiť. Pri fotografovaní držte mobil čo najpevnejšie: podoprite si ruku alebo zadržte dych. Veľkým pomocníkom je cestovný statív pre mobily.

DOKONALÁ SELFIE

Foto: Pixabay

Dokonalá selfie si vyžaduje aj špeciálnu tyč. Treba však uznať, že nemôžete všade a stále chodiť so selfie tyčou v ruke. Najlepšia selfie vzniká z pozície o niečo vyššej ako je línia očí, pričom svetlo by malo dopadať na tvár spredu. Používanie skrášľujúcich efektov je síce lákavé, no pôsobí umelo. Nezabúdajte, že nemusíte vyzerať ako milióny iných ľudí na sociálnych sieťach.

UDRŽIAVAJTE ČISTÚ ŠOŠOVKU!

Foto: unsplash

Z času na čas sa oplatí skontrolovať si šošovku a očistiť ju od nečistôt mäkkou handričkou. V čase pandémie nie je na škodu pravidelná starostlivosť o čistotu používaných zariadení vrátane mobilných telefónov. Objektív telefónu však nikdy nečistite dezinfekčnou utierkou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET