​4 skvelé miesta na jarné výlety po Slovensku

Od Tatier k Dunaju je na výber množstvo nádherných miest.

Čičmany

S príchodom marca je čas vyraziť do prírody a naplánovať si výlet. Tu je niekoľko tipov pre začiatočníkov aj skúsených turistov.

Bardejov

Bardejov neďaleko poľských hraníc stojí za návštevu už len kvôli svojej histórii. Je zapísaný na zozname svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO a často sa označuje za najgotickejšie mesto na Slovensku. Jeho hlavnou atrakciou je radnica postavená začiatkom 16. storočia na hlavnom námestí s kamennými kaplnkami, zdobenou strechou a renesančným schodiskom.

Ďalšou významnou pamiatkou je Bazilika svätého Egídia, ktorá sa týči na hlavnom námestí. Z obce to nie je ďaleko ani na hrad Zborov, ktorý kedysi patril rodu Rákócziovcov. Dlhý čas bol v ruinách, ale v súčasnosti je už zrekonštruovaný a prístupný návštevníkom.

Prečítajte si aj: Mesto, kde sa budete cítiť slobodne a kráľovsky

​Čičmany

V údolí medzi Žilinou a Trenčínom ležia Čičmany. Drevené domčeky natreté na čierno s bielym lemovaním sú skutočnou kuriozitou a tento štýl bol koncom 70. rokov 20. storočia vyhlásený za chránenú pamiatku. V dedinskom múzeu sa nachádza aj bohatá etnografická zbierka v autentickom prostredí.

​Banská Štiavnica

Banská Štiavnica, kedysi najvýznamnejšie banícke mesto v regióne, je dodnes obdivuhodným miestom s bohatou históriou a pokojným prírodným prostredím. V centre mesta, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, sa nachádza 360 historických budov, z ktorých najvýznamnejší je Starý hrad. Tu sa nachádza napríklad starý farský kostol, v ktorom je dnes múzeum so zbierkou píšťal.

Mohlo by vás zaujímať: Zaujímavosti strieborného mesta

Oproti Starému hradu sa nachádza Nový hrad s nádhernou panorámou. Nad mestom sa týči Kalvária, ktorú mnohí považujú za jednu z najkrajších pamiatok svojho druhu v Európe. Tento komplex sa nachádza na sopečnom kopci a zahŕňa devätnásť kaplniek a dva kostoly.

​Spišský hrad

Jeden z najväčších hradov v strednej Európe, Spišský hrad, hľadí priamo na Spišské Podhradie. Pevnosť, ktorá sa nachádza medzi Tatrami a Košicami, na diaľnici D1, je zapísaná na zozname svetového kultúrneho dedičstva. Nedávno boli jej múry nádherne zrekonštruované a opevnené a celý areál si môžete prezrieť. Vo vnútri si môžete pozrieť muzeálne expozície plné archeologických nálezov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET