Piknik v prírode

Jar láka všetkých milovníkov prírody na prechádzky po rozkvitnutých lúkach a lesoch v stovke rôznych odtieňov zelenej, ku ktorým je, samozrejme, neodmysliteľným doplnkom aj piknikový kôš. Pozrite sa, aké lahôdky sa oplatí vziať so sebou na piknik!

Foto: Shutterstiock

Obsah piknikového koša závisí od toho, či plánujete zjesť jedlo, ktoré ste si so sebou priniesli sediac na zemi alebo pri stole. Ak je to možné, vyberajte si potraviny, ktoré nie sú lepkavé, tekuté, ľahko sa podávajú a nepodliehajú skaze.

Cícerová fašírka

Foto: nlc.gasztro

Cícer uvaríme do mäkka, ešte teplý zalejeme olejom a roztlačíme na kašu. Pridáme vajce, strúhanku, citrónovú kôru, sójovú omáčku, sladkú červenú mletú papriku, oregano a dobre premiešame, aby sme získali homogénnu hmotu. Podľa chuti osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme trochu cesnaku a nakrájanú cibuľu. Vytvarujeme z neho guľky, ktoré stlačíme naplocho. Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Pesto z kapie

Streetkitchen.hu

Krásne červené kapie upečieme v predhriatej horúcej rúre a potom ich necháme ešte 10 minút odpočívať v miske prikrytej alobalom. Potom ich ošúpeme, zbavíme semienok a necháme vychladnúť. Medzitým si na suchej panvici na strednom ohni opražíme píniové oriešky dozlatista. Píniové oriešky spolu s paprikou vložíme do mixéra, pridáme cesnak, olivový olej a sušené paradajky. Ak chceme pikantné pesto, pridáme trochu čili. Celé to rozmixujeme, nakoniec vmiešame nastrúhaný parmezán a dochutíme soľou a korením podľa chuti. Neexistuje žiadny sendvič, bruschetta alebo toast, ktoré by pesto z kapie nedokázalo urobiť ešte chutnejšie.

Piknikový koláč

Foto: mindmegette.hu

Na cesto koláča rozmiešame droždie v mlieku s cukrom, nalejeme do stredu pripravenej múky a pridáme soľ. Vymiesime z neho cesto, do ktorého postupne pridávame vlažnú vodu a necháme vykysnúť. Vyvaľkáme dva pláty cesta. Na jeden plát položíme nie príliš tenké plátky paradajok, mierne od seba. Na náplň zmiešame tvaroh, majonézu, kôpor, petržlenovú vňať, cesnak, kyslú smotanu a syr. Na paradajky položíme lyžicu plnky, na ktorú môžeme dať ešte trochu syra. Takto pripravené cesto prikryjeme druhým plátom. Vykrajujeme koláče, okraje pritlačíme k sebe navlhčeným prstom. Koláče pečieme na rozpálenom oleji alebo v rúre.

Tabbouleh (arabský petržlenovo-bulgurový šalát)

Bulgur uvaríme v osolenej vode domäkka a necháme vychladnúť. Nakrájame petržlenovú vňať, mätu, paradajky a jarnú cibuľku a vložíme ich do misy. Pridáme vychladnutý bulgur. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Citrónovú šťavu zmiešame s olivovým olejom a pridáme k zmesi bulguru a zeleniny a dobre premiešame. Prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 4 – 5 hodín, no ešte lepšie je, ak si ho spravíme deň pred piknikom, aby sa chute dobre spojili.

Muffiny „mrkvová torta”

Foto: unsplash

Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Bielky vyšľaháme s trochou cukru na tuhú penu. Roztopíme margarín a pridáme do vyšľahaného žĺtka. Pridáme trochu oleja a vanilkovú arómu a vymiešame do hladka s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu a na tuho vyšľahané bielky. Formy na muffiny vymastíme, posypeme múkou a naplníme ich cestom. Do stredu muffinov môžeme dať akékoľvek ovocie, ktorého chuť ladí s mrkvou. Nakoniec na vrch posypeme nastrúhanú čokoládu a pečieme najskôr na silnom ohni, potom na miernom, až kým muffiny nebudú hotové.

AMI MÉG ÉRDEKELHET