Jesenné jedlá: Nezabudnite na hrušky!

Hrušky neodmysliteľne patria k jeseni a môžete si ich pripraviť na stovky chutných spôsobov. Tieto tri výborné pokrmy z hrušiek si určite zapíšte na jesenné mesiace a neváhajte ich vyskúšať.

Foto: Pixabay

Jeseň je obdobie plné farieb. Jej plody nám vytvárajú dúhu na tanieri a spestrujú náš jedálniček. Stále nám doznievajú aj letné chute, ale pomaličky prichádzajú aj jesenné jedlá. Veľa z nás si pod nimi predstaví napríklad tekvicovú polievku, pečenú kačku, štrúdľu a samozrejme jablká. Menej ľudí si predstaví v jeseni hrušky. Pritom aj veľmi jednoduchá ingrediencia ako hruška vám vykúzli priam gastronomický zážitok. Preto neváhajte a skúšajte nové veci.

Hruškové smoothie

Foto: unsplash

Chladné jesenné rána nemá asi nikto rád, no môžete si ich spríjemniť hruškovým smoothie. Okrem výbornej chuti posilní vašu imunitu.

Na jeho prípravu budete potrebovať 1 hrušku (veľkú zrelú, ošúpanú a nakrájanú), 2 šálky špenátu, 1 lyžicu zázvoru (ošúpaného a nakrájaného), 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1/4 šálky mandlí, 3/4 šálky studenej vody a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu. Všetky ingrediencie poriadne spolu zmixujte a nabuďte sa na celý deň.

Hruškovo-nivový slaný koláč

Foto: Getty Images Hungary

Čo tak dať si chrumkavý a šťavnatý slaný koláč na obed? Stačí vám na to 1 balíček lístkového cesta, 2 lyžice nátierkového masla, 2 lyžice mlieka, 150 g syru Niva a 3 hrušky.

Ďalšie kroky sú veľmi jednoduché. Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske, preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Tretinu Nivy nastrúhajte, zmiešajte s maslom a mliekom. Touto zmesou potrite cesto, uložte naň plátky hrušiek, posypte ich zvyšnou Nivou, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. A chutný obed je za pár minút hotový.

Hruškovo-cuketový perník

Foto: Pixabay

Hrušky sa veľmi dobre aj kombinujú a práve ich zaujímavá kombinácia s cuketou vám prekvapivo osladí život. Na výborný hruškovo-cuketový perník budete potrebovať 500 g nahrubo nastrúhanej cukety, 350 g polohrubej múky, 200 g cukru krupica, 200 g bieleho jogurtu, 150 ml rastlinného oleja, 3 vajcia, 1 kypriaci prášok do perníka, 1 lyžicu perníkového korenia, 3 lyžice kakaa a hrušky.

Pri príprave postupujte nasledovne: Cuketu ošúpte a nahrubo nastrúhajte. Rúru predhrejte na 180 °C. Vajcia vymiešajte s cukrom do peny, múku preosejte spolu s kakaom a kypriacim práškom.

Do vaječnej hmoty vmiešajte jogurt, olej a po častiach prisypávajte sypké zmiešané ingrediencie. Nakoniec pridajte cuketu. Dôkladne všetko spojte a vlejte na vyšší plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený a vysypaný múkou. Zarovnajte povrch a poukladajte naň nakrájané hrušky. Pečte 35 minút, no pre istotu do cesta pichnite špajdľou – ak sa nelepí, koláč je hotový. Stačí nakrájať a koláčik na daždivé poobedia s knihou je pripravený.

AMI MÉG ÉRDEKELHET