Kam na výlet koncom prázdnin

Kým na začiatku letných prázdnin prekypujeme nápadmi, kam všade sa môžeme vydať, k jeho záveru nám už môžu dochádzať inšpirácie. S dvomi štátnymi sviatkami behom jedného týždňa sa však oplatí vydať sa na jedno z mnohých podujatí na prelome augusta a septembra 2022.

Foto: Shutterstock


Sluha dvoch pánov v Prešove

Foto: Divadlo Jonáša Záborského v Prešove

So začiatkom septembra sa začína aj divadelná sezóna. Divadlo Jonáša Záborského v Prešove ponúkne už v posledný augustový deň legendárne predstavenie Sluha dvoch pánov. Ak ste v lete nemali čas zavítať do Benátok, môžete tak teraz urobiť v Prešove aj so zábavným príbehom Carla Goldoniho.

Dátum, čas a miesto: 31. 8. 2022, 18:30, Historická budova DJZ v Prešove, Hlavná 48

Fest jedlo a skameneliny v Martine

Foto: Zrnko.sk

Ak radi cestujete za jedlom, nenechajte si v prvý septembrový deň ujsť výlet do Martina. Bude sa tu konať prvý festival dobrého jedla a pitia s názvom Fest jedlo. Sviatok dobrej kuchyne a regionálnych produktov doplní kultúrny aj detský program. V rámci festivalu sa odohrá aj 100. výročie divadelného festivalu Scénická žatva.

Keď už budete v metropole Turca, do konca októbra tu prebieha aj výstava Skameneliny – kamenná kronika Zeme. V Múzeu Andreja Kmeťa sa dozviete viac o vzniku fosílií, ich výskyte a vývoji života na Zemi. Preskúmate známe paleontologické náleziská a uvidíte fosílie rastlín, ale aj živočíchov ako žraloky, mamuty, praveké nosorožce a na deti čaká aj Žofka – model malého mamuta.

Dátum, čas a miesto: Fest jedlo, 1. 9. 2022, 11:00 – 21:00, Divadelná ulica, Martin

Vinobranie v Topoľčiankach a Deň burčiaku v Skalici

Foto: Château Topoľčianky

Ak vás láka skôr cestovanie za dobrým vínom, hneď v prvý septembrový deň sa vám ponúka Vinobranie v Château Topoľčianky. Pripravte sa na vyše 30 degustačných vzoriek, kvalitné vína a burčiaky, prehliadky pivníc a špeciality slovenskej kuchyne. Oddýchnete si v zóne so sedacími vakmi, veľkom párty stane a deti nájdu svoj vyhradený detský kútik. V samotnej obci Topoľčianky bude súbežne prebiehať Festival tradičných remesiel a chutí Ponitria.

Ak hľadáte komornejšiu atmosféru, vyrazte o deň neskôr do Skalice. Vinárstvo Winterberg vás láka na Deň burčiaku s chutným občerstvením a hudbou. Vstup je voľný.

Dátum, čas a miesto: Vinobranie v Topoľčiankach, 1. 9. 2022, 10:00 - 18:00, Château Topoľčianky, Cintorínska 31

Dátum, čas a miesto: Deň burčiaku, 02. 09. 2022, 16:00 - 24:00, Vinárstvo Winterberg, Predmestie 109, Skalica

Švábkafest v Liptovskom Mikuláši

Foto: Visit Liptov

Keďže na Liptove sa vinobrania nekonajú, urobili si tu podujatie s potravinou, ktorá dala tunajšej regionálnej kuchyni jej jedinečný charakter: so zemiakmi. Podujatie s názvom Švábkafest predstaví pod taktovkou šéfkuchárov Ivana Rusinu a Gabriela Kocáka obrí pečený liptovský drob, alebo môžete ochutnať zemiakovú kašu z espumy s vanilkou k mäsu. Ďalšie zemiakové dobroty v gastro zóne si užijete s programom v remeselnej uličke, v liptovskom dvore a v tvorivých dielňach.

Dátum, čas a miesto: 2. 9. 2022, od 16:00, Námestie osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

Letecké dni v Košiciach

Foto: Letecké dni Košického kraja

Ak chcete záver prázdnin stráviť akčne, vyberte sa na posledný prázdninový víkend do Košíc. Letecké dni Košického kraja, to je vzdušná šou v podaní tých najlepších pilotov, historické stroje ,ktoré dominovali nebu v minulosti, ale aj moderné armádne helikoptéry. Samozrejmosťou je nabitý sprievodný program. Viac na webstránke leteckých dní.

Dátum, čas a miesto: 3. - 4. 9. 2022, 10:30 – 17:10, Letisko Košice

Návrat hokejových legiend v Bratislave

Foto: legendysuspat.sk

Zlatí hokejisti Slovenska a Česka sa opäť stretnú na ľade, no tentoraz na charitatívnej akcii. Na štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave sa stretnú slovenské hokejové legendy pod vedením Ľubomíra Višňovského s českými pod vedením Jaromíra Jágra. Časť vyzbieraných peňazí poputuje na pomoc hendikepovaným deťom.

Dátum, čas a miesto: 4. 9. 2022, 17:00, Štadión Ondreja Nepelu v Bratislave

Lucie Bílá na Spišskom hrade a Hrade Devín

Foto: IK Levoča

Hudobnú bodku za letom 2022 vám ponúka česká diva Lucie Bílá. Tento kultúrny zážitok si spojíte aj s výletom na slovenské hrady. Jej koncerty sa totiž odohrajú na Spišskom hrade a o deň neskôr aj na Hrade Devín.

Dátum, čas a miesto: 4. a 5. 9. 2022, 19:00 Spišský hrad a hrad Devín

Replika obliehacieho zariadenia v Trnave

Foto: Trnava tourism

Miesto, kde bude umiestnená replika obliehacieho stroja.

Hoci toto nie je podujatie na koniec leta, je to určite vhodný tip na výlet v blízkej budúcnosti. S cieľom spopularizovať jedno z najzachovanejších mestských opevnení v Európe, trnavské mestské opevnenie, tu pribudne nová atrakcia. Trebuchet, osemmetrová replika stredovekého katapultu, sa začne inštalovať v centre Trnavy už začiatkom septembra. Tento vrhač kameňov a obliehací stroj bude šesť metrov široký aj dlhý a slávnostné odhalenie sa bude konať 10. septembra o 15:30 v rámci podujatia Jarmočný víkend v Trnave.

Dátum, čas a miesto: 10. 9. 2022, 15:30, centrum Trnavy

AMI MÉG ÉRDEKELHET