Kempingová výbava na rok 2023: pohodlnejšie dobrodružstvá v prírode

Či už s kempovaním začínate, alebo si len vylepšujete svoju výbavu na prespávanie a pobyt v prírode, vždy sa zídu tipy na šikovné vychytávky, ktoré robia kempovanie čoraz príjemnejším spôsobom trávenia času.

Foto: Shutterstock

Turizmus sa opäť vracia do svojich zažitých koľají, a tak aj toto leto môžete čakať preplnené letoviská a mestá. Stále je tu možnosť uniknúť od zhonu a vyraziť na dobrodružstvá do prírody. Ak ste fanúšikovia kempovania, tieto vychytávky pre rok 2023 vám môžu tohtoročné chvíle v kempoch spríjemniť.

Kempingová solárna tlaková sprcha

www.youtube.com

HOW TO USE... QUECHUA SOLAR CAMPING SHOWER 10L AND CAMPING SHOWER CUBICLE

Jedna z vecí, ktorá na kempingu ľudí odrádza, je obmedzená hygiena. Tá sa však dá ľahko odstrániť. Decathlon ponúka solárnu tlakovú sprchu. Tá je skladná a praktická, nielen pri napĺňaní vodou, ale aj pri jej prenose a inštalácii. Má rozmery 55 x 22 cm a zmestí sa do nej 10 litrov vody. Naplnenú nádobu dajte počas horúcej časti dňa na slnko a podvečer si môžete dopriať príjemnú teplú sprchu. Okienkom vidíte dovnútra, koľko vody ešte zostáva. Ak potrebujete k sprche súkromie, dokúpte si kempingovú sprchovaciu kabínu značky Quechua, taktiež v Decathlone. Za každú z týchto vecí zaplatíte približne 60 eur.

Nafukovacia pohovka

Foto: EcoFlow

Počas kempovania nemusíte byť odsúdení na nepohodlné sedenie. Yanko Design vymyslel dizajn nafukovacej pohovky. Tá funguje rovnako ako nafukovacia posteľ, s tým rozdielom, že sa do nej pohodlne usadíte. Jej výhodou je poťah, ktorý sa dá oprať, a skladnosť, keď pohovku nepoužívate. Zložíte ju doslova na veľkosť štvorcovej tašky cez rameno a využijete ju aj vtedy, ak idete len tak k vode a nechce sa vám ležať na zemi. Nafukovanie je najpohodlnejšie pomocou pumpy, ale ak cestujete naľahko, pohovku nafúknete aj precvičením si pľúc.

Nepremokavá taška

Foto: Matador

Ďalšou vychytávkou je vak, v ktorom vám nepremokne nič, dokonca ani citlivá elektronika. Matador FlatPak je osemlitrový, ale aj dvojlitrový vak, ktorý udrží veci v ňom v suchu, aj keď ho ponoríte do metrovej hĺbky na polhodinu. Prázdny váži len 65 gramov a má tzv. zvárané švy, vďaka ktorým vydrží viac než iné štandardné vaky. Keď je tento vrchom plniteľný vak plný, dokáže samostatne stáť. Zavriete ho jednoducho zrolovaním vrchnej časti tri- a viackrát a spojíte dva vrchné konce dokopy. Menšiu verziu využijete, najmä ak sa vyberiete na paddleboard, kajak alebo rafting a nebudete mať kde nechať svoje cennosti.

Prenosná klíma

Foto: Smartwear.sk

Na zimu a dážď sa na kempovaní pripravuje asi každý, ale čo keď udrú privysoké teploty a vy sa budete v stane, chate či karavane variť vo vlastnej koži? Využiť môžete prenosnú klimatizáciu. Jej výhodou je, že si s ňou vychladíte aj svoju domácnosť, záhradnú chatku či iný priestor, ak to bude potrebné. Prenosná klimatizácia EcoFlow Wave je poháňaná batériou a je nabíjateľná zo štandardnej elektrickej siete, ako aj z autobatérie či solárneho zdroja. V závislosti od intenzity prevádzky dokáže fungovať 3-12 hodín. Na túry si ju asi nevezmete, ale pre kempovacie dodávky či stanovačky dokáže táto klíma schladiť noc na teplotu ideálnu na pokojný spánok. Pri jej prenášaní počítajte s hmotnosťou 17,5 kg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET