7 tipov na ekologickejšie a úspornejšie jazdenie

Najväčšou výhodou ekologického spôsobu života je, že vám môže priniesť aj úsporu peňazí. Prinajmenšom to platí pre spôsob jazdenia autom, keď úsporné jazdenie znamená nielen menej záťaže pre životné prostredie, ale aj pre peňaženku.

Foto: Getty Images Hungary

Globálne klimatické zmeny v nás zobúdzajú vnútornú potrebu prispieť svojím správaním k tomu, aby sa planéte dýchalo ľahšie a naša environmentálna stopa bola nižšia než doteraz. Či už vás motivuje ochrana prírody, alebo šetrenie peňazí, ekologické jazdenie a úspora na palive idú vždy ruka v ruke. Tu sú tipy, ako na to.

1. Začnite od podlahy

Foto: 123rf

Základom je správny tlak v pneumatikách. Toto nastavenie ovplyvňuje spotrebu až o 3 %. Zvážte, koľko ľudí v aute zvyčajne jazdí, a podľa toho prispôsobte tlak. Malý „ťahák" nájdete zvyčajne vytlačený na ráme dverí auta. Ak najčastejšie cestujete napríklad sami do práce, no chystáte sa na dlhšiu cestu s rodinou, zmeniť tlak v pneumatikách sa oplatí. Do úvahy zoberte aj zimné počasie, kedy majú mrazivé teploty tendenciu zmršťovať vzduch v pneumatikách, a preto ich do zimy môžete mierne prehustiť.

2. Nenechajte sa vytočiť

Foto: Getty Images Hungary

Pre úsporné jazdenie zvoľte nižšie otáčky motora. Optimálna hladina je 2 500 otáčok pri benzínovom a 2 000 pri naftovom motore. Zaradený majte radšej vyšší rýchlostný stupeň. Najhorším pre spotrebu aj emisie je prudké zrýchľovanie a brzdenie. Ak môžete, zvoľte brzdenie podradením a motorom. Emisie sú vtedy nižšie, než keď motor beží naprázdno. Využiť to môžete najmä pri dojazdoch, keď sa blížite k červenej na semaforoch či pri jazde dole kopcom.

3. Držte si odstup

Foto: 123rf

Keďže jazdíte v bežnej premávke a nie vo formule 1, nemôžeme využívať vzduchový tunel auta pred nami. Naopak – ak ste tesne za vozidlom pred vami, musíte prudko akcelerovať a brzdiť, čo zvyšuje spotrebu, opotrebovávajú sa brzdové platničky a v zime okrem rizika kolízie hrozí, že z auta odskočí skalka a skončí vo vašom okne či poškodí lak. Agresívna jazda dokáže zvýšiť spotrebu až o 30 %.

4. Jazdite touto rýchlosťou a občas vypnite motor

Foto: Getty Images Hungary

Okrem rýchlostných obmedzení v obciach a podľa dopravného značenia jazdite okolo 90 km/h. Táto rýchlosť je pre spotrebu medzi obcami tou najlepšou nielen podľa zákona, ale aj podľa prírody. Každých 10 km/h navyše vám ušetrí len málo času, no ukrojí viac peňazí a do ovzdušia sa dostane viac emisií. Ak stojíte s autom viac než 30 sekúnd, oplatí sa motor vypnúť. Státie s naštartovaným motorom totiž tvorí o 80 % viac emisií než počas jazdy.

5. Zlepšite plánovanie a trasovanie

Foto:123rf

V prvom rade zvážte, či je nutné ísť autom. Veľakrát bezmyšlienkovo sadneme do auta aj na trasu, ktorú by sme zvládli zájsť aj peši. Mnohé mestá ponúkajú aj bike share služby alebo môžete využiť verejnú dopravu. Ak sadnete do auta, naplánujte a spojte viaceré cesty – po ceste z práce sa zastavte po deti aj na nákup, čím využijete ekologickejšie fungujúci zahriaty motor. Zvážte aj to, či vaše zabehnuté trasy sú skutočne tie najoptimálnejšie, najplynulejšie a najkratšie. Zvyk je železná košeľa, no z času na čas je dobré prezliecť košeľu.

6. Zbavte sa zbytočností

Foto: Getty Images Hungary

Po otvorení kufra auta často zistíte, že v ňom z lenivosti či zvyku nosíte veci, ktoré nepotrebujete. Každá váha navyše zvyšuje spotrebu a vašu uhlíkovú stopu. Preto vozte v aute len to nevyhnutné. To sa týka aj množstva paliva, ktoré započítajte do váhy v aute. Počas silných mrazov urobte výnimku a majte na pamäti aj to, že viac paliva znižuje riziko jeho zamrznutia. Ak máte na streche auta nosič lyží či bicyklov, počítajte so spotrebou zvýšenou až o 25 %, preto ho majte nainštalovaný len vtedy, keď ho budete naozaj potrebovať.

7. Nepodceňujte servis

Foto: 123rf

Mať dobre udržiavané auto sa vyplatí nielen pre spoľahlivosť, ale aj pre jeho ekologickosť. Správne fungovanie motora dokáže mať vplyv na spotrebu a emisie až o neuveriteľných 40 %. Keď k tomu pridáte pravidelnú výmenu vzduchových filtrov, máte vyhrané o ďalších 10 %. A v neposlednom rade použitím správneho typu motorového oleja môžete ovplyvniť emisie zo svojho vozidla až o 2 %.

AMI MÉG ÉRDEKELHET