Tipy pri šoférovaní v noci

Hoci sú v lete najdlhšie dni, práve čas dovoleniek je obdobím, keď najviac cestujeme v noci. Je to dané najmä tým, že množstvo Slovákov sa vyberie na dovolenku k pobrežiu Jadranu, za rodinou a zážitkami na druhý koniec republiky či do susedných krajín. S nocou však prichádzajú na cesty nové riziká. Tu je niekoľko rád, ako si s nimi poradiť.

Foto: Pixabay

Jazda v noci má svoje výhody. Deti zaspia, ušetríte na ubytovaní a sú prázdnejšie cesty. No s týmto cestovaním prichádzajú aj riziká. Hoci len štvrtinu ciest absolvujeme za tmy, v tomto čase sa stane až polovica všetkých nehôd. Majte teda na pamäti tieto tri zásady nočného šoférovania.

Dobré videnie

Foto: Pixabay

Keďže sa v tme znižuje viditeľnosť, alfou a omegou každej nočnej jazdy je vidieť a byť videný. Pravidelne zastavujte na čerpacích staniciach, aspoň každé dve hodiny. Je to dobré nielen pre zdravie, chrbticu a ospalosť. Tieto prestávky využite aj na očistenie čelného skla a svetlometov. Nálety mušiek, prachu či špiny môžu znížiť ich svietivosť. Nezabudnite na zadné svetlá, aby aj vozidlá idúce za vami mali dosť času zbadať vašu jazdu a prípadné brzdenie.

Ak máte vek nad 40 rokov, každoročná prehliadka u očného lekára by mala byť samozrejmosťou. To zaručí, že nebudete čeliť zníženej schopnosti vidieť za šera a tmy a zistíte, či nebudete potrebovať okuliare. Pre menšie namáhanie očí si na nočnú jazdu stmavte svietivosť displeja na palubnej doske a nezabudnite pootočiť stredové spätné zrkadlo, ak nemáte automatickú funkciu jeho stmievania.

Pri jazde za mokra znížte rýchlosť, keďže vozovka odráža všetky svetlá a oči sa namáhajú viac než počas dňa.

Kľúčové je aj to, ako svietite. Diaľkové svetlá vám pomáhajú vidieť omnoho lepšie než stretávacie. No nie všetci vodiči sú tolerantní a môže sa preto stať, že vám nimi budú svietiť priamo do očí. Najlepším receptom vtedy je sledovať krajnicu cesty a ideálne bielu vodiacu čiaru na jej kraji. Nikdy sa nepozerajte do svetiel, či už stretávacích alebo tých diaľkových. Chvíľu po tom totiž máte zníženú schopnosť videnia, kým si oči opäť zvyknú na tmu – a to môže byť kritická chvíľa pre hroziacu nehodu.

Defenzívna jazda

Foto: Pexels

Pod týmto pojmom si predstavte šoférovanie so zvýšenou opatrnosťou. Hoci sú nočné jazdy zvyčajne tie dlhé, a teda aj monotónne, nie je čas poľaviť v opatrnosti pre menšiu premávku. Práve naopak. Žiaľ, práve v noci sadajú za volant niektorí nezodpovední vodiči po požití alkoholu s nádejou, že to predsa len došoférujú hoci len kúsok domov – a ten kúsok môže byť práve súbežne s vašou trasou. Ich reflexy sú už tak dosť spomalené alkoholom, no svetlá a tma tento efekt ešte zhoršujú. Preto si držte pred autom pred vami vždy odstup aspoň 3 sekundy na nečakané okolnosti. Tento odstup vypočítate tak, že keď auto pred vami minie nejaký predmet, vy by ste ho mali minúť o tri sekundy neskôr.

Ak sú cesty prázdne, jazdite o niečo bližšie k stredovým pásom vozovky. To vám nechá priestor na vyhnutie sa možnému neosvetlenému chodcovi na krajnici, aj pre najväčšieho nepriateľa nočných trás – zver. Tá môže prechádzať vozovku prakticky kdekoľvek, no časté sú najmä lesy a miesta, kde je vozovka medzi lesom a potokom či riekou. Keď sa blíži auto v protismere, vráťte sa pochopiteľne do stredu vášho jazdného pásu. Neustále skenujte očami okolie pre možné riziká, predpokladajte vopred, čo by sa mohlo stať. To je užitočné aj ako prevencia pred zaspávaním. Oči uprené na jedno miesto sa začnú zatvárať omnoho skôr než tie, ktoré sa neustále rozhliadajú po okolí.

Boj s mikrospánkom

Foto: unsplash

V noci sa v našich telách prirodzene tvorí hormón melatonín. Ten nám pomáha zaspať. No za volantom je to nežiaduci efekt. Ani si neuvedomíte a v momente je tu mikrospánok, keď viečka postupne oťažejú. No tá stotina sekundy vás a vašich spolucestujúcich môže stáť život. Preto sa na nočnú jazdu dobre pripravte. Ak viete, že pôjdete v noci, zdriemnite si cez deň – hodina až dve postačujú. Alebo si pospite pred vyrazením na cesty. Je dobré mať spolujazdca, s ktorým sa rozprávate – najmä ak musíte rozprávať ako šofér vy. No zároveň by mal spolujazdec po oku sledovať, či sa vám náhodou nezačínajú privierať oči. Ak áno, najlepšie, čo môžete urobiť, je zastaviť na najbližšom odpočívadle, dať si kávu a zaspať. Áno, kávu pred spaním. Tá totiž zaúčinkuje za približne 20 minút od konzumácie. A tých 20 minút je najkratší čas, koľko by ste si mali pospať, aby ste sa vyhli mikrospánkom. Na zobudenie vám pomôže kofeín v káve. Nezabudnite, že kofeín účinkuje len s cukrom a ak kávu s cukrom nepijete, doprajte si niečo malé sladké do žalúdka.

Ak cestujete sami, pomôcť si môžete spievaním a zapnutým rádiom – veď nikto nebude súdiť hoci aj falošný spev. Pravidelne si auto vyvetrajte, žujte žuvačku a na čerpacích staniciach si doplňte kofeín. Pri prestávke sa ponaťahujte a trochu sa rozhýbte niekoľkými drepmi či krátkym pobehaním po parkovisku. Rozprúdi sa vám krv a to vás zobudí.

A pamätajte, že- najrizikovejšie sú posledné kilometre, keď si unavení hovoríte, že to predsa už dôjdete. No nič nestojí za to, aby ste riskovali zdravie seba či svojich spolucestujúcich.

AMI MÉG ÉRDEKELHET