BIELE DOBRODRUŽSTVO: SPRIEVODCA PO ZIMNÝCH TÚRACH

Vydajte sa s nami po zasnežených horských chodníkoch Rakúska, Slovinska, Poľska a Slovenska.

Foto: Tourismusverband Schladming-Dachstein

Zimná turistika má neopakovateľné čaro a špecifické pravidlá. Nánosy snehu a ľadu zmenia zaužívanú tvár krajiny i trasy horských chodníkov. Na bielych končiaroch sa rozhostí mrazivé ticho, kratšie dni a dlhší čas potrebný na výstupy zvýšia nároky na kondíciu. Skôr, ako vyrazíte, mali by ste poznať odpovede na kľúčové otázky. Je zvolená trasa prístupná aj v zime? Treba si so sebou vziať snežnice, horolezecké mačky a cepíny? Sú na trase horské chaty? Hrozí nebezpečenstvo lavín? Kedy sa v daný deň stmieva a aká je aktuálna predpoveď počasia? Odporúčame tiež poznačiť si kontakty na horskú službu a uzavrieť cestovné poistenie na hory.

RAKÚSKO: SNEHOVÉ KRÁĽOVSTVO V POHORÍ RAX

Foto: Lower Austria

Množstvo napadaného snehu na celom svete sa postupne znižuje. Platí to aj o Rakúsku, ktoré patrí k top lyžiarskym destináciám. Podpora cestovného ruchu sa tak čoraz viac zameriava aj na zimnú turistiku. Výsledkom sú aj špecializované weby a aplikácie, ktoré vám pomôžu pri plánovaní túr i počas samotných výstupov. Využiť môžete tiež služby profesionálnych horských vodcov.

Populárny vápencový masív Rax je považovaný za raj cyklistov, horolezcov a milovníkov turistiky. V zime sa však dostávajú do popredia lyže a snežnice. Východiskový i cieľový bod turistickej trasy je pri hornej stanici lanovky na Rax. Lanovka, ktorá čoskoro oslávi storočnicu, vás bezpečne vyvezie až do nadmorskej výšky 1547 metrov. Odtiaľ vedie cesta na horskú chatu Ottohaus. Z chodníka, lemovaného bielymi pláňami a impozantnými skalnými útvarmi, sa vám otvorí unikátny výhľad na Schneeberg. Z chaty Ottohaus pokračuje cesta na Seeweg a Neue Seehütte. Táto horská chata dostala meno podľa niekdajšieho jazera, ktoré po prvej svetovej vojne vyschlo. Z hľadiska prevýšenia sa trasa radí medzi stredne náročné a je prístupná aj v zime. Bez snežníc a horolezeckých mačiek sa však nezaobídete, nezabudnite ani na čelovku. Počas túry sa môžete občerstviť a zohriať na niektorej z horských chát, k dispozícii sú aj ubytovacie kapacity v Ottohaus alebo Raxalm-Berggasthof.

  • Dĺžka: 10,83 km
  • Prevýšenie: 382 m
  • Trvanie: 5 hodín
  • Do mobilu si uložte číslo rakúskej horskej služby: 140

RAKÚSKO: ROMANTIKA V SCHLADMING-DACHSTEIN

Foto: Gerhard Pilz

Turistický okruh v známom lyžiarskom regióne zvládnu aj rodiny s menšími deťmi. Trasa sa začína v dedine Forstau a na štyroch až piatich kilometroch vám ponúkne neobyčajný zážitok – pohľad na osvetlený zasnežený les. Svetlá zapínajú každoročne okolo 15. decembra. Fungujú počas celej zimy, a to od stmievania až do 22.30. Z centra dediny pôjdete ku kaplnke, odkiaľ cesta povedie popri potoku. Romantické svetelné lúče vás budú sprevádzať približne dva kilometre, až po pamätnú tabuľu v Rohrmosi. S funkčnou čelovkou sa dá pokračovať ďalej cez Fallhaushof alebo sa vrátiť tou istou cestou späť. Či už si vyberiete prvú alebo druhú trasu, v každom prípade budete bohatší o zážitok na celý život.

  • Dĺžka: 4 – 5 km
  • Prevýšenie: min. 120 m
  • Trvanie: 1,5 – 2 hodiny

SLOVENSKO: VÝSTUP V MALEJ FATRE

Kým najpopulárnejšie a najvyššie slovenské hory – Vysoké Tatry sú v zime pre verejnosť do veľkej miery uzavreté, neplatí to pre Malú Fatru. Medzi najkrajšie turistické trasy patria tzv. Jánošíkove diery s početnými vodopádmi, ktoré v zime zamŕzajú. Keďže zasnežené a zľadovatené rebríky i mosty bývajú klzké, treba byť nanajvýš opatrný. Z Jánošíkových dier možno pokračovať na Malý Rozsutec (1343 metrov nad morom). Počas výstupu môžete vidieť množstvo vodopádov, bystriny, nechýbajú reťaze a zábradlia. Trasa je populárna aj v zime, ale vtedy sa už nezaobídete bez snežníc a horolezeckých mačiek – a samozrejme ani bez dobrodružnej povahy. Ak sa vám podarilo vystúpiť na Rozsutec, treba ešte zvládnuť cestu nadol. Duchaprítomnosť nie je na škodu. Ide o veľmi obľúbenú, nádhernú túru, ktorá určite nenudí a zároveň dá aj primerane zabrať.

  • Dĺžka: 11 km
  • Prevýšenie: 1000 m
  • Trvanie: 5 – 7 hodín

POĽSKO: ZIMA V ZAKOPANOM

Hoci táto túra vedie do Tatier, navrhovaná trasa je krátka a v zime sa za jasného počasia dá absolvovať aj s deťmi. Zakopané a jeho okolie sú populárne v každom ročnom období. Nie náhodou: tradičná goralská architektúra a gastronómia sa tu spája s profesionálnymi službami. Nad mestom sa nachádza množstvo zjazdoviek a turistických chodníkov rôznej náročnosti. Túra sa začína v údolí Bieleho potoka a končí sa pri vodopáde Sikawica. S deťmi

možno budú potrebné prestávky, cesta vedúca po drevených chodníkoch sa im však určite bude páčiť. Východiskovým bodom môže byť skokanský mostík Wielka Krokiew, ak by ste si však chceli trasu skrátiť, vyraziť možno aj pri údolí Strążyska, kde si treba kúpiť vstupenku do národného parku. Pokračuje sa smerom k vrcholu Sarnia Skala údolím, ktoré býva aj v zimnom období veľmi navštevované, a preto sa často stáva mimoriadne šmykľavým. Ak napadne čerstvý sneh, zídu sa vám zase snežnice aj horolezecké mačky. Od vodopádu Sikawica sa môžete vrátiť k autu alebo autobusu tou istou trasou.

  • Dĺžka: 6,9 km (tam a späť)
  • Prevýšenie: 370 m
  • Trvanie: 2 – 4 hodiny

SLOVINSKO: RAŠELINISKO

Foto: Rogla.eu

Túra sa začína pri Rogle, obľúbenom lyžiarskom stredisku v Slovinsku. Ak nemáte chuť na lyžovačku, čaká vás čarovný výlet do sveta rozprávok. Rašelinisko Lovrenc vzniklo počas doby ľadovej. Zážitkom bude už prechod cez zasnežené lesy a lúky v okolí Pohorje. Po pár kilometroch nasleduje drevený chodník, ktorý vás prevedie cez rašelinisko Lovrenc ponad dve desiatky jazier s hĺbkou nepresahujúcou 1,2 metra, ktoré obkolesuje kosodrevina. Na konci cesty stojí drevená vyhliadková veža. V zime treba počítať so silným vetrom. Jedno je však isté, ak nie ste v časovej tiesni, rašelinisko vás uchváti svojou jedinečnou atmosférou. Okružnú trasu si môžete predĺžiť o značené odbočky vedúce viacerými smermi. Trasa je prístupná aj v zime.

  • Dĺžka: 9 km
  • Prevýšenie: 325 m
  • Trvanie: 3 – 4 hodiny
AMI MÉG ÉRDEKELHET