Tiszta görög! – A legszebb szigetek 3. rész

Tradicionális fehér-kék templomok, eldugott sziget autentikus falvakkal és persze gyönyörű strandok.

Fotó: 123RF

A görög szigetvilágot bemutató sorozatunkban már jártunk Krétán és Karpathoszon, illetve a Jón-szigeteken. Most a Kükládokra látogatunk el, amely talán a legváltozatosabb szigetcsoport, ugyanis mindegyik tagjának van valamilyen egyedi jellegzetessége, amiért érdemes felkeresni.

A szigetcsoport elnevezése az ógörög küklász szóból származik, ami kört jelent – ugyanis Artemisz és Apollón születési helyét, a görög mitológia kultikus, szent szigetét, Déloszt kör alakban veszik körül ezek a gyönyörű szigetek.

Míkonosz – a fényűző bulisziget

Fotó: 123RF

Valamennyi görög sziget közül ez a legfelkapottabb a világ elitjének körében – minden évben sok világhírű színész, énekes, sportoló fordul meg itt. Míkonosz azonban nemcsak az árszínvonal miatt számít elit nyaralóhelynek, hanem csodálatos természeti adottságai, gyönyörű homokos tengerpartjai és az egykori velencei uralom időszakából megmaradt épített örökség miatt is. A sziget nyugati partjaitól Délosz mindössze két kilométerre található, így a nyaralást össze lehet kötni a szent szigeten tett látogatással is.

Míkonosz éjszakai élete egyenesen legendás, sokak szerint exkluzívabb és egyben kulturáltabb is, mint például Ibizán vagy Mallorcán. Több bulistrand is található a szigeten, a fiatalok körében különösen népszerű a Paradise Beach, ahonnan csodálatos naplementékben lehet gyönyörködni.

Szantorini – a beszakadt vulkán

Fotó: 123RF

A Görögországról szóló útikönyvek borítóján gyakran szerepelnek e furcsa alakú sziget égszínkék kupolájú templomai. Szantorini valójában egy vulkán maradványa, amelynek beszakadt a közepe, a kalderát pedig elöntötte a tenger. Kutatók szerint a kb. 3500 évvel ezelőtt történt természeti katasztrófa volt a legnagyobb vulkánkitörés a Földön, a sziget különös alakja is ekkor alakult ki. Szantorini ma izgalmas turistaparadicsom, az egyik legnépszerűbb görögországi úti cél – a nyári szezonban több mint egymillió látogató érkezik ide.

Terepviszonyai miatt Szantorini nem a fürdőzők paradicsoma, de ennek ellenére itt is található néhány kitűnő partszakasz. A legnépszerűbb és a leglátványosabb a sziget keleti oldalán található vörös homokos-köves Red Beach, valamint a repülőtér közelében található Monolithos és Kamari strandjai. A sziget északnyugati részén fekvő Oia városa a világ legromantikusabb naplementéiről híres, itt találhatók azok a kék kupolás, hófehér templomok is, amelyeket a képeslapokról és az útikönyvekből ismerhetünk.

Naxosz – görög módra

Fotó: 123RF

Ez a 428 négyzetkilométeres sziget a Kükládok szigetcsoport legnagyobb tagja. Míkonosszal és Szantorinivel ellentétben nem annyira felkapott, pedig a fenyőerdőktől kezdve a fűszernövényektől illatos hegyoldalakon át az aranyhomokos tengerpartokig minden megtalálható itt, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges.

A nyüzsgő fővárost leszámítva külföldi turistákkal a sziget apró falvaiban csak elvétve lehet találkozni, igazi görög életvitellel (és isteni helyi finomságokkal) viszont annál inkább. A fővárosban, illetve környékén látnivalók is akadnak, kihagyhatatlan például a velenceiek által épített vár, a Castro labirintusa, Déméter istennő temploma, valamint Portara romjai, amelyet 2500 évvel ezelőtt Apollón, a legszebb férfi isten tiszteletére emeltek.

Agiosz Prokopiosz türkizkék vizű, aranyhomokos strandja Naxosz egyik legszebb tengerpartja, de érdemes felkeresni Alikót, valamint a Grotta Beach-et is, amelynek gazdag élővilága a sznorkelezők számára lehet csábító.

AMI MÉG ÉRDEKELHET