Bude toto nový záchod s najkrajším výhľadom?

V októbri víchrica zmietla populárnu latrínu na Chate pod Rysmi, no jej náhrada vás možno veľmi milo prekvapí.

Foto: Hikemates.sk

Najvyššie položená latrína na Slovensku, legendárny záchod asi 200 metrov od Chaty pod Rysmi vo Vysokých Tatrách, bola na záver turistickej sezóny 2023 zničená. Môže za to Wolfgang, či presnejšie víchrica s týmto menom, ktorá udrela na Slovensko takou silou, že latrína nevydržala. S blížiacou sa novou turistickou sezónou sa však chystá riešenie, ktoré bude o niekoľko levelov lepšie.

Latrína vznikla v tejto nadmorskej výške preto, že množstvo turistov dovtedy značne znečisťovalo okolie chaty. Čo bolo pôvodne praktickým riešením sa čoskoro stalo atrakciou samou o sebe. Dlhodobo si udržiavala status záchodu s najkrajším výhľadom na Slovensku – veď okolité štíty Tatier sú neprekonateľné. Keď však udrel v októbri 2023 vietor s rýchlosťou až 170 km/h, drevená, veselo pomaľovaná latrína to nevydržala a život tejto netradičnej atrakcie sa skončil. Na zimu preto zostala otázka, čo bude ďalej.

Klub slovenských turistov prináša nový projekt

Oddiel Klubu slovenských turistov (KST) Hikemates oznámil začiatkom marca nový projekt, ktorý vyrieši situáciu s odhodenými servítkami a zápachom – a to nielen na Rysoch. Pri Chate pod Rysmi však bude realizovať pilotný projekt nových kompostovateľných toaliet. A kým sa KST a Slovenský horolezecký spolok SHS JAMES budú starať o dlhodobú prevádzku a údržbu týchto toaliet, Tatranský národný park bude počas tohto pilotu vyhodnocovať účinnosť riešenia.

Nový dizajn, ktorý sa ponúkne správam národných parkov

Hikemates spolu s priekopníckym developerom v oblasti udržateľnej architektúry, spoločnosťou CORWIN organizujú aj architektonickú súťaž. Spoločne vytvoria dokumentáciu pre generický plán toaliet a ten ponúknu správe národných parkov po celom Slovensku, aby mohli rovnako nadizajnované toalety ponúknuť na svojich územiach.

Zostáva nám už teda len tešiť sa na implementáciu prvého riešenia, pripraviť sa na letný výstup na Rysy a držať si palce, aby sa aj tento aspekt turistiky na Slovensku dostal na vyššiu, kultúrnejšiu a ekologickejšiu úroveň.

Chcete projektu pomôcť? Môžete mu venovať 2% svojich daní, stačí kliknúť sem!

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET