Tök sülve-főve

Főzd meg Harry Potter kedvencét, vagy használd fel gazdaságosan a töklámpásod belsejét!

Fotó: Shutterstock

A sütőtököt persze elsősorban sütve fogyasztjuk, de édes és sós ételeket, süteményeket és levest is főzhetünk belőle. Sokoldalú alapanyag, melyet az egészséges étrend különböző irányzataiba is jól be lehet illeszteni. És hogy mit készíthetünk belőle a hagyományos sült tökön kívül? Bébipapit, levest, kompótot, tortát, pitét, muffint, rizottót és még sorolhatnánk. Íme, néhány tökös recept!

A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke. Földrészünkre a kukoricához és a burgonyához hasonlóan Amerika felfedezése után került, és gyorsan közkedveltté vált. Mivel a kabakosok – avagy tökfélék – népes családjának tagja, közvetlen hozzátartozói közé tartozik a főzőtök, a laskatök, a cukkini és a patisszon, kicsit távolabbi rokonságban pedig a görögdinnyével és az uborkával áll.

Minden része ehető!

Ez a kedvelt téli csemege 90 százalékban vízből áll, ám ennek ellenére tápértéke és energiatartalma mégis magas, ugyanakkor kitűnő rostforrás is. Karotin- és C-vitamin-tartalma jelentős, kálium-, vas-, réz-, foszfor-, mangán- és káliumtartalmának köszönhetően pedig vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású. Alapvetően édeskés íze miatt a sáfránytól a fahéjig hosszan lehetne sorolni a hozzá illő fűszereket, de a narancs és a kókusz is passzol hozzá. Húsán és magján kívül a virága is ehető, amely különleges ínyencségnek számít. A sütőtök magját vétek lenne kidobni, mivel szintén gyógyhatású: kiváló ellenszere a köszvénynek, esszenciális olaja pedig serkenti az A-vitamin felszívódását.

Omlós sütőtökös-csokis keksz

www.instagram.com

A lisztet, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, szegfűborsot, sütőport és a sót összekeverjük. Egy másik tálba beletesszük a vajat, cukrot, tojást, vaníliakivonatot és a sütőtökpürét, alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztába beleszórjuk a csokicsipszet és csomómentesre keverjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és készre sütjük őket. Sütés közben a gombócok elterülnek és szép kerek kekszek lesznek belőlük.

Sütőtökkrémleves

Fotó: Shutterstock

Egy fazékban felolvasztunk egy kis vajat, amelyen megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd megszórjuk fahéjjal. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a sütőtököt (levesnek a Hokkaido fajta a legjobb), sárgarépát és az almát. Felöntjük alaplével, borsozzuk, és ízesítjük egy kis vaníliaaromával. Puhára főzzük, végül pürésítjük. Tejföllel és tökmaggal díszítve tálaljuk. Mennyei eledel!

Sütőtökös-kolbászos szélesmetélt

Fotó: Shutterstock

Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a megtisztított és felkockázott sütőtököt, és egy kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, ízlés szerint fűszerezzük, és fedő alatt megpároljuk. A kifőtt tésztát összekeverjük a kolbászos sütőtökkel, és tálalás előtt meghintjük pirított tökmaggal és reszelt sajttal.

Mágikus sütőtöklé

Fotó: Shutterstock

Harry Potter rajongói már biztosan sokszor elképzelték, hogy milyen lehet a varázslótanoncok egyik kedvelt italának, a sütőtöklének az íze. Íme, egy bevált recept! A félbevágott sütőtökből kikaparjuk a magját, majd szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és addig sütjük, amíg teljesen puha lesz. Ha kihűlt, kikanalazzuk a tökhúst a héjából, turmixgépbe tesszük, és egy kevés almalé hozzáadásával pürésítjük. A pürét átpasszírozzuk egy szitán. Az így kapott sütőtökléhez almalevet, ananászlevet és szőlőlevet öntünk, összekeverjük, és a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt alaposan fel kell rázni!

AMI MÉG ÉRDEKELHET