​Grónsko je čoraz zelenšie, klimatológovia bijú na poplach

Ostrov sa čoray viac podobá na svoj anglický názov - Greenland - yelený ostrov.

Foto: Unsplash

Topiace sa ľadovce rýchlo zväčšujú plochu vegetácie na severnom ostrove, čo podľa odborníkov vôbec nie je zdravé. Podľa jednej štúdie sa za posledné štyri desaťročia takmer štvornásobne zvýšilo množstvo mokradí v Grónsku, ktoré produkujú skleníkový plyn, metán.

Grónsky ľadový príkrov sa topí: veľké plochy kedysi ľadom pokrytej krajiny sú teraz pokryté vegetáciou - čo by mohlo v krátkom čase viesť k zvýšeniu emisií skleníkových plynov a k zvýšeniu hladiny morí.

Štúdia dokumentuje zmeny od 80. rokov 20. storočia a jej výsledky hovoria o úplnej premene krajiny:

Na mnohých miestach, kde sa pred takmer štyridsiatimi piatimi rokmi nachádzala obrovská masa ľadu, sú teraz neúrodné skaly, alebo mokrade.

Analýza satelitných snímok odhalila, že za posledné tri desaťročia sa roztopilo približne 28 500 km2 grónskeho ľadovca a ľadovcov, čo zodpovedá takmer 65% rozlohy Slovenska a 1,6 % celkovej rozlohy Grónska.

Dramatickým dôsledkom ústupu ľadu je, že plocha pokrytá vegetáciou sa zväčšila o 87 500 km2, čo je približne dvojnásobná rozloha Slovenska, teda viac, ako dvojnásobok plochy na začiatku štúdie. A súhrnné výsledky ukazujú, že Grónsko má teraz štyrikrát viac mokradí ako v roku 1980 − a to je určite veľký únik metánu.

Foto: Shutterstock

Je to jednoznačne spôsobené otepľovaním klímy, pričom od 70. rokov 20. storočia sa tento región otepľuje dvakrát rýchlejšie ako celosvetový priemer:

Priemerná ročná teplota v Grónsku v rokoch 2007 až 2012 bola o 3 stupne Celzia vyššia ako v rokoch 1979 až 2000.

Podľa odborníkov, ak by sa všetok ľad v Grónsku roztopil, hladina oceánov by mohla stúpnuť až o 7 metrov a masa sladkej vody by mohla ovplyvniť prúdy, ktoré ovplyvňujú klímu.

Šírenie vegetácie, ku ktorému dochádza súbežne s ústupom ľadovcov a ľadových plôch, výrazne mení tok sedimentov a živín do pobrežných vôd. Tieto zmeny sú kritické najmä pre pôvodné obyvateľstvo, ktorého tradičné lovecké praktiky závisia od stability týchto krehkých ekosystémov. Okrem toho úbytok ľadovej hmoty v Grónsku významne prispieva ku globálnemu zvyšovaniu hladiny morí, čo je trend, ktorý predstavuje významné výzvy v súčasnosti aj v budúcnosti

− povedal Dr. Michael Grimes, hlavný autor štúdie.

www.youtube.com

World's ice is melting faster than ever

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET