Topinambur, zázračná zelenina

Diabetes je jedným z najčastejších ochorení v 21. storočí. Vo viac ako 130 krajinách sa Svetový deň diabetu každoročne oslavuje 14. novembra, pretože v tento deň sa narodil Frederick Banting, ktorý v roku 1921 objavil inzulín.

Foto: Shutterstock

Cukrovku je možné kontrolovať správnou výživou, liečbou a životným štýlom a jej vplyv na kvalitu života možno výrazne znížiť. Cieľom Svetového dňa diabetu je propagovať prevenciu tohto ochorenia a podporovať diabetikov informačnou kampaňou. Diétu predpisuje lekár, pretože od toho do značnej miery závisí pohoda pacienta, pracovné zaťaženie a dokonca aj dĺžka života. Keďže topinambur sa nachádza v mnohých domácich záhradkách, je dobré vedieť, že ide o zeleninu, ktorá sa dá veľmi dobre využiť v strave diabetikov!

Zemiaky chudobných

Foto: Pixabay

Topinambur (slnečnica hľuznatá, jeruzalemská artičoka) je nespravodlivo zanedbávaná, no veľmi lahodná a užitočná zelenina, ktorá je natoľko nenáročná, že ju netreba ani prihnojovať či postrekovať. Tvarom a chuťou sa najviac podobá zemiakom a jemne sladkastá chuť pripomína vlašské orechy. Hľuzy môžu byť svetložlté alebo červenohnedé, a dokonca existuje aj odroda s fialovým odtieňom. Látka zvaná inulín v hľuzách sa používa na výrobu diabetických prípravkov, ale používa sa aj na výrobu liehu a paliva. Inulín preukázateľne znižuje koncentráciu inzulínu v krvi, a preto zohráva veľmi dôležitú úlohu v strave diabetikov.

Krémová polievka z topinambura

Foto: On Dine Chez Nanou

Topinambury a petržlen očistíme a nakrájame na kocky. Šalotku nakrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme topinambury a petržlen, a smažíme ešte niekoľko minút. Zalejeme vývarom, dochutíme soľou a korením a na miernom ohni varíme do mäkka. Potom rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom a nakoniec prepasírujeme cez sitko. Pridáme smotanu a znova prevaríme. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Pri podávaní ozdobíme opraženými vlašskými orechmi alebo orieškami a modrým syrom.

Syrovo-topinamburový koláč

Foto: mindmegette.hu

Topinambury ošúpeme a mrkvu nastrúhame. Šampiňóny umyjeme a nastrúhame, paradajky nakrájame na tenké plátky. Vajíčko zmiešame s kyslou smotanou a jogurtom, ako aj s rozmarínom, petržlenovou vňaťou, soľou a čiernym korením. Pridáme prášok do pečiva a múku a vypracujeme husté palacinkové cesto, nastrúhame syr ementál a údený syr, nakoniec pridáme aj šampiňóny, paradajky, mrkvu a pažítku. Lyžicou ukladáme malé porcie na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút, potom koláčiky otočíme a vrátime do rúry. Takto budú obe strany upečené. Môžeme podávať samostatne alebo s dipom.

Pagáče z topinambura

Foto: desszertszoba.hu

Očistené a na kocky nakrájané topinambury uvaríme v osolenej vode. Po vychladnutí pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme múku, mäkký margarín, soľ, vajce, mlieko a nakysnutý kvások. Všetko dobre premiešame a necháme asi hodinu odpočívať. Po odpočinutí cesto natenko vyvaľkáme, preložíme a potom opäť natenko vyvaľkáme. Pagáčiky vykrajujeme malým vykrajovačom a potrieme ich vajcom. Na vrch posypeme strúhané orechy alebo syr a pečieme ich do zlatista.

Paprikáš na zdravý spôsob

Foto: tisztan-termeszetes.hu

Topinambury, mrkvu a stonkový zeler očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na drobno, opražíme na oleji, posypeme mletou červenou paprikou, soľou, korením a mletou rascou. Pridáme na kocky nakrájané topinambury, mrkvu a stonkový zeler, podlejeme vodou a varíme do mäkka. Môžeme podávať samostatne, ale aj v kombinácii s haluškami alebo kyslou kapustou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET