Ezeket az ételeket az ősidők óta esszük

Évezredek múltjuk van.

Falfestmény egy ókori egyiptomi emberről, aki kenyérkészítéshez szükséges tésztát készít (I. e. 2500-2350)

Egyes alapanyagokat már az ősemberek is felhasználtak, de vajon milyen fogások kerültek az asztalra néhány évezreddel ezelőtt?


Mezopotámiai báránypörkölt – I.e. 2140-1700 

A világ egyik legrégebbi ételének számító babilóniai báránypörkölt receptjét még egy sumér agyagtáblára írták fel, melyet ma a Yale Egyetemen őriznek. A táblán inkább csak a hozzávalók olvashatók, elkészítési instrukciók nincsenek, de a tudósoknak sikerült egy modern receptet készíteniük.

A klasszikus hozzávalókon – például hagymákon, bárányhúson, olívaolajon – kívül az ősi receptben gránátalma és datolyamelasz is szerepel.

Csont alaplé – I.e. 400

www.reddit.com

A csontból készült alaplé receptje több mint 2400 évvel ezelőttről, Kína területéről ered. A fogást tartalmazó, bronzból készült fazékra egy Hszian városához közeli ásatáson leltek rá 2010-ben a kutatók. A leves az oxidáció hatására zöld színűvé vált, de még ennyi idővel később is folyékony halmazállapotú maradt, a felszínén pedig jól láthatóan csontdarabkák lebegtek.

Ez is érdekelhet: A szlovák étel, amit mindenkinek ki kell próbálnia: Így készül a tradicionális bryndzové halušky

Csalánpuding – I.e. 6000

Bár ehető, a csalánt manapság viszonylag ritkán használjuk fel az ételekben. Nem így az Egyesült Királyságban, ahol a csalánból készült pudingé az egyik legrégebbi recept, melyet még 2007-ben fedeztek fel egy nyomozás során a Walesi Egyetem kutatói.

A nyolcezer éves recept viszonylag egyszerű, a csalánleveleket bő vízben, pitypanglevelekkel, vízitormával, sóskával, metélőhagymával és árpával készítették.

Palacsinta – I.e. 3300

A National Geographic szerint már az 1991-ben felfedezett Ötzi gyomrában is találtak a kutatók palacsintára hasonlító maradékokat.

Ötzi utolsó vacsorája valószínűleg kőszáli kecskéből és gímszarvasból készült, emellett pedig egymagvú búzából készült lisztet is fogyasztott. A gyomrában felfedezett szénmaradványok arra utalnak, hogy a lisztet palacsintaszerű formában, a tűz fölött készítették el.

Számos változata létezik: Így készül mindenki kedvenc palacsintája japán, német és orosz verzióban

Tamales – I.e. 5000-8000

A Latin-Amerikában népszerű, zöldségekkel, hússal és akár gyümölcsökkel megtöltött tamales receptjét már közel 10 ezer éve is ismerhették. A kukoricacsuhé – vagy banánlevél – nemcsak egybetartja a tölteléket a főzés során, hanem a szállítást is megkönnyíti. Erre már a maják és az aztékok is rájöttek, akik töltelékként általában babot, halat, gyümölcsöket, zöldségeket, nyúlhúst, chilit és más fűszereket használtak.

(Források: Food Republic, Bustle, Realm of History)

AMI MÉG ÉRDEKELHET