Veľká noc na maďarský spôsob

U nášho južného suseda sú až dve mestá, ktorých veľkonočné tradície sú súčasťou svetového dedičstva. Mezőkövesd a Hollókő sú už dlhé roky obľúbeným cieľom nielen domácich, ale aj zahraničných turistov, pretože tradičná maďarská Veľká noc je zaručene nezabudnuteľným zážitkom!

Foto: 123rf


Mezőkövesd – kde ani kraslice nie sú červené

Foto: 123rf

Jedným z charakteristických regiónov Maďarska je Maťovská zem (Matyóföld), ktorej ľudové umenie sa vďaka mimoriadne bohatej farebnej a tvarovej výšivke „maťó" stalo jedným zo symbolov krajiny. Výnimočnosť a jedinečnosť kultúrnej tradície Maťovskej zeme uznalo aj UNESCO: v roku 2012 bolo pridané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva.

Najväčším mestom v oblasti je Mezőkövesd, ktorého živé tradície ožívajú na podujatí „Maťovská Veľká noc", ktorá každoročne láka čoraz viacej návštevníkov. Tu môžete zažiť veľkonočnú atmosféru so skutočným pokropením vedrom vody aj päťkrát denne, čo je v kruhu turistov rovnako veľkolepá atrakcia ako slávnostná ceremónia výmeny stráží na iných miestach. Programovú ponuku spestria veľkonočné svätenie jedla, ochutnávky a ľudové hry. Prepravovať sa na podujatia konajúce sa v rôzných častiach mesta je možné aj vyhliadkovým vláčikom.

V mestskej časti Mezőkövesd-Hadas konajúci sa veľkonočný jarmok a ukážky ľudových remesiel sú nevšednými zážitkami. Na „Maťovskom statku" si môžete vyrobiť kraslice a koláč v tvare vtáka – pipíč. V skanzene si môžete vyskúšať tradičné „písanie" na vajíčka, pretože maťovské veľkonočné vajíčko nie je maľované, ale písané. V Mezőkövesde namiesto klasických červených vajíčok nájdeme farebné veľkonočné vajíčka nádherne vycifrované vzormi maťovských výšiviek. Tieto parádne kraslice môžu slúžiť ako suveníry pripomínajúce po dlhé roky zážitky, ktoré ste zažili počas Maťovskej Veľkej noci.

Hollókő – kde Veľká noc je oslavou radosti zo života

Foto: 123rf

Hollókő – slovensky Holovka – s iba 350 obyvateľmi sa nachádza v Novohradskej župe a je to jediná obec v Maďarsku, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Vo svetoznámej palóckej dedinke, ktorá evokuje atmosféru 17. – 18. storočia, sa podarilo zachovať autentickú ľudovú architektúru a dedinský život v pôvodnom stave. Je to akoby cestovať späť v čase. Ikonickou budovou obce je rímskokatolícky kostol s drevenou vežou a šindľovou strechou, ktorý je obklopený rázovitými, na bielo natretými sedliackymi domčekmi. Holovka sa však ani dodnes nestala skanzenom pod holým nebom: stále je to živá obec, takmer každý dom je obývaný, len v niektorých nájdete tvorivé dielne alebo múzeá.

Najatraktívnejším ľudovým zvykom Holovky je veľkonočná oblievačka – kúpanie dievčat mládencami. Dokonca okolo nej organizujú aj festival, vďaka ktorému je Veľká noc oslavou tradície a radosti zo života. Vtedy sú všetky dievčiny dedinky oblečené v krojoch a dôkladne polievané, aby predčasne nezvädli. Mládenci používajú na polievanie studenú vodu zo studne, pretože legenda hovorí, že čerstvá veľkonočná voda zo studne zachováva krásu a sviežosť. Kedysi sa voda používala na polievanie všade v Maďarsku, dnes sa však tento zvyk zmenil a chlapci väčšinou polievajú dievčiny „voňavkami", kolínskou vodou alebo parfumom. Holovka je jediné miesto, kde podľa starej tradície mladí ľudia kropia výlučne vodou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET