Tradicionális napernyőkészítés művészi fokon

Ahogy Párizsból sokan Eiffel-torony kulcstartóval térnek haza, úgy Mianmarból vászonernyővel.

Fotó: Instagram / Zarni Myo Win

30 éve, hogy megváltoztatták Burma nevét Mianmarra. A szegény délkelet-ázsiai ország egyik legnagyobb bevételi forrása a turizmusból jön: odalátogatva a természet szépségei, a gasztronómiai különlegességek és az ország kulturális értékei mellett érdemes a tradicionális kézművesség ajándéktárgyaira is figyelmet fordítani.

Amióta Zarni Myo Win mianmari fotós 2018-ban 5000 dolláros fődíjat nyert egy természetfotós pályázaton, két dolog egészen biztos: okostelefonnal (iPhone) is lehet tökéletes, művészi képeket készíteni, és az is igen valószínű, hogy a díjnyertes kép okán még több utazó vesz majd tradicionális mianmari ernyőt, ha az országban jár. Sőt, talán nincs is olyan Mianmarban kalandozó turista, aki ne készítene legalább egy képet egy buddhista sztupa előtt, kezében egy színes ernyővel.

Fotó: Getty Images

Tradicinolális napernyők Mianmarból

Miért különlegesek ezek az ernyők?

A mianmari manufaktúrák több száz évesek, s az innen kikerülő napernyők minden milliméterét kézzel készítik. Igaz, száz évvel ezelőtt még vastag papírból gyártották őket, ami ugyanúgy védett a perzselő naptól, de hamar elhasználódott, így áttértek a pamutvászonra. Ha alkalmi vagy különleges darabot készítenek, akkor selymet vagy szatént feszítenek a bambuszvázra, a festési technika azonban azonos. Ma már a napernyőket a szivárvány minden színében gyártják, de a tradicionális árnyalat a piros, fekete díszítéssel.

2020-ban talán nincs is olyan mianmari utazás, amelybe a szervezők ne építenék be a körutazásba egy ernyőkészítő manufaktúra meglátogatását, ahol természetesen nemcsak a készítés folyamataiba láthatunk bele, hanem ott helyben vásárolhatunk is magunknak egy szép darabot. Azért is érdekes ellátogatni egy ilyen műhelybe, mert itt lépésről lépésre mutatják be a termék összeállítását. Érdekesség, hogy nincs olyan kézműves, aki egyetlen gyártási folyamatnál többe folyna bele – tehát, aki az ernyő vázához hajlítgatja a bambuszt, még sosem festett ernyőt, vagy aki épp a kelmét színezi, biztosan nem lakkozott még le egy fogót sem.

A modern korban ráadásul nem csupán praktikus kiegészítő ez a csodás ernyő: előszeretettel használják lakberendezők és művészek is. Képgalériánkban többek között arra is mutatunk példát, hogy egy ilyen hagyományőrző darabot miként olvaszthatunk bele a mai enteriőrökbe.

Fotó: Instagram

Többféle festési technika létezik


Fotó: Unsplash


Fotó: Pixabay


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram

Minták és színes végtelen kombinációja


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram

Az egyik mianmari pláza dekorációja


AMI MÉG ÉRDEKELHET