Túraetikett: 5 tanács, hogy szuper legyen a kirándulás

Az erdőben és a hegyen is vannak szabályok, szokások, amiket illik betartani.

Fotó: Unsplash

Ilyen alapszabály a természet tisztelete és védelme. Népszerűségük okán sok kirándulóhely egészen hamar betelik ősszel (Helló, Rám-szakadék!), főleg most, hogy korlátozzák a külföldi utazásainkat. Mindenki igyekszik belföldön kikapcsolódni, kirándulni, ami oda vezet, hogy sokan leszünk a kirándulóhelyeken. Bár sokunk számára a következő szabályok nyilvánvalóak, nem árt újra és újra leírni őket, hiszen nem mindenki gyakorlott túrázó.

1. Kutya jöhet?

Fotó: Unsplash

A kutyánkkal kirándulni plusz öröm, a hosszú munkával, iskolával, kötelezettségekkel töltött hétköznapok után alig várjuk, hogy a négylábú kedvencünkkel a szabadban lehessünk. Így vannak ezzel mások is, és a családi kirándulásra viszik a kutyust is, így most sokkal több eb van szabadon az erdőkben, mezőkön, hegyekben, folyóparton. A békés együttélés érdekében sokkal jobban figyeljünk rájuk, erdőben is legyen nálunk póráz, hogy kényelmesen tudjunk vele sétálni, ha egy agresszívebb kutya jön szembe, vagy ha valaki nagyon megijedne a mi kutyusunktól. Előfordulhat, hogy azokon a kedvenc sétaterületeinken, ahol általában 1-2 ember lézeng, most szinte tömeg lesz, ami a kutyánknak is váratlan lehet.

2. Csak egy slukk

Fotó: Unsplash

Alapvető, hogy dohányozni egyáltalán nem illik az erdőben és nem is jó ötlet, hiszen tiszta tüdővel könnyebb bírni a szinteket. Ha pedig mégis rágyújtottunk egy elhagyatott helyen (ami valószínűleg 2 percen belül már nem lesz elhagyatott), semmiképp se dobjuk el a csikket, inkább legyen nálunk egy kis tároló, amiben elvihetjük a következő szemetesig. Persze, a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem gyújtanánk rá...

3. Futók és terepbiciklisek

Fotó: Unsplash

Ne várjuk el, hogy minket, lassaban haladókat engedjenek el a gyorsabban sportolók. Ugorjunk vagy álljunk félre, ha trepfutók és kerékpározók útvonalán járunk, mert túrázóként illik minden gyorsabban haladót elengedni, futót és sétálót egyaránt. Vagyis keskeny ösvényen figyeljünk magunk mögé is, széles úton pedig tartsunk jobbra.

4. Jó napot kívánok!

Fotó: 123rf

Alapvetőnek tűnik, pedig nem az! Minél távolabb megyünk Budapesttől, annál inkább köszönnek és visszaköszönnek a túratársak. Mindegy, hogy 2 emberrel találkozol a kiránduláson vagy 32-vel, mindenképp köszönj a szabadban az idegeneknek is.

5. Szeméttel a kukáig

Fotó: 123rf

Az nyilvánvaló, hogy útközben nem szórunk el semmit. Nehezebb a kérdés a bokrok meglátogatásánál: ha lehet, egy nejlonzacskóban vigyük magunkkal a használt papírzsepiket a legközelebbi kukáig. Ha azonban ez valamiért nem kivitelezhető, fedjük be földdel, levelekkel, hogy egy túranap után ne virítson az erdő fehér és egyébb bűnjelektől, melyek egyébként pár nap alatt lebomlanak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET