Ezek a túraútvonalak még a haladók számára is félelmetesek

Mondhatni, életveszélyesek, ha nem vigyázunk.

Half Dome szikla a Yosemite Nemzeti Parkban

A túrázásra mindenki számára mást jelenet. Van, aki könnyed sétát, más több tíz kilométeres kirándulást ért alatta, és vannak, akik az extremitást kedvelik és a kifejezetten veszélyes túraútvonalakat választják. Cikkünkben 5 olyan túrautat gyűjtöttünk össze, ahol még a tapasztalt kirándulóknak is nagyon körültekintőnek kell lenniük.


Huashan-hegy, Kína 

Kína számos természeti látnivalói között van néhány, amely még a haladó sziklamászók számára is nagy falat, például a Pekingtől délnyugatra található, a világ egyik leghalálosabb célpontjának számító Huashan-hegy. Ez Kína öt nagy hegyének egyike, ahol gyakran szenvednek balesetet a túrázók.

A hegyen több túraútvonal is kanyarog, a már említett, veszélyes pálya a déli oldalon, több mint kétezer méteres magasságon futó „deszkás sétány”. A fadeszkákból álló szakaszon évente legalább 100 ember veszíti el életét, mielőtt pedig a turisták nekivágnának, egy felelősségvállalási nyilatkozatot is alá kell írniuk.

A magasság kedvelőinek: 6 híres híd, ahol a bátorságod jutalma elképesztő látvány lesz

Washington-hegy, Egyesült Államok 

Bár az Egyesült Államok északkeleti csücskében található, közel kétezer méter magas Washington-hegy közel sem a világ legmagasabb hegye, mégis sokan szenvedtek halálos balesetet itt. Ennek egyik oka a nagyonerős szél – a Washington-hegy a legdurvább, hegyeken tomboló szelek világrekordere, 372 km/órás sebességű szél is tombolt már rajta.

Nem feltétlenül a Google Térképpel érdemes tájékozódni: Soha ne Google térképet használj a kiránduláshoz, hacsak nem akarod magad egy szakadék szélén találni

Kokoda-ösvény, Pápua Új-Guinea 

A Pápua Új-Guinea keleti részén húzódó, közel 100 kilométeres Kokoda-ösvény olyan vékony, hogy csak libasorban fér el rajta akár két ember is. Az ösvényt sokan egy második világháborús csatahelyszínként ismerik, 1942-ben itt csaptak össze a japánok és a legfőképpen ausztrálokból álló szövetséges csapatok.

A körülbelül kétezer méter magasan futó pályát a turisták átlagosan 4-12 nap alatt tudják teljesíteni, de a gyakorlott helybélieknek ez mindössze három napjába kerül. Nehezítő tényezőnek számítanak a trópusi viharok, a forróság és az esetleges trópusi betegségek, írja a Travelo.

Half Dome, Egyesült Államok 

A kaliforniai Sierra Nevada-hegységben található Yosemite Nemzeti Parkban álló Half Dome sziklaképződmény a világ egyik leghalálosabb turistalátványossága. Az 1500 méter magas csúcsra 5 kilométeres túraút vezet, melynek legveszélyesebb szakasza a csúcs alatti, körülbelül 120 méter hosszú, szinte függőleges rész, mely az esőzések miatt gyakran csúszós. Ezen a szakaszon történik a legtöbb haláleset évente.

Ha nem merészkednénk ilyen messze és magasra: Belföldön kirándulnál? 4 dolog, amit Kassán járva nem érdemes kihagyni

Moher-sziklák, Írország 

Az Írország keleti partján húzódó Moher-sziklák az ország egyik jelentős természeti látványosságának számítanak. A főleg üledékes kőzetekből és homokkőből álló sziklák hírneve többek között az itt fészkelő madarak sokaságának köszönhető: 29 madárfaj mintegy 30 ezer egyede fészkel a meredek sziklafalakon. A sziklaperemhez azért ne merészkedjünk közel, mert könnyen lezuhanhatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET