Túrázz át Korzikán! 2. rész

Mit vigyek magammal, és milyen kiadásokra készüljek?

Fotó: 123RF

Az előző részben megismerkedtünk a GR 20-szal, a szálláslehetőségekkel, a nehézségekkel, és az étkezési tippekkel. Most pedig lássuk, mit pakoljunk a zsákunkba, és milyen költségekkel számolhatunk.

Hátamon a házam

Fotó: 123RF

Ami a nehézség a túrában, az az egyik legnagyobb vonzereje is. Mivel nemigen botlani itt civilizációba, mindent magunkkal kell cipelni. Szó volt már a hálózsákról, és ha saját sátrat cipelünk, akkor matracra is szükségünk lesz (a bérelthez adnak), továbbá vinni kell az enni- és innivalónkat.

Ezeken kívül olyan ruházattal kell számolni, amely védelmet nyújt a 40 fokos, tűző napon, és a hirtelen lecsapó esőben-viharban is. A hegyekben éjszakára lehűl az idő, hiába gyalogoltunk a legnagyobb hőségben napközben.

A kütyüket leginkább hagyjuk otthon, mert sem áram, sem WiFi nincs túl gyakran, és ezek felesleges súlyok. Tájékozódni térkép, és az amúgy jól felfestett piros-fehér jelzések alapján lehet.

Fotó: 123RF

Ne hagyjuk otthon a gázfőzőt, a bicskát, a gyufát, a fejlámpát, a vízfertőtlenítő tablettát, és vigyünk egy jól összerakott elsősegélycsomagot. Számíthatunk gyomorproblémára, vízhólyagra, horzsolásokra, bokaficamra, napszúrásra, leégésre. Ezeket persze meg is lehet előzni, de ha mégsem sikerül, nincs minden sarkon orvosi rendelő.

A túrabot is hasznos társ lehet, és nem árt, ha a hátizsákunkon van előre kialakított hely a tárolására. A bankkártyát nyugodtan elfelejthetjük a túraútvonalba való beszállástól a kiszállásig, így mindenképp tartsunk magunknál elegendő készpénzt.

Ahogy a túracipőnk, úgy a hátizsákunk is legyen bejáratva, és vigyünk magunkkal váltószandált – egyrészt a pihenés idejére, másrészt a vízhólyagok esetén életmentő lehet.

A technikai ruházat, a jobb minőségű felszerelés lehetővé teszi, hogy jóval kisebb súllyal induljunk útnak. Ráadásul ezek az anyagok gyorsabban száradnak, így kisebb darabszámot is tisztán tudunk tartani mosás segítségével. Az élményünket erősen befolyásolja majd a cipelt súly, emiatt érdemes megfontolni például a sátorbérlést is.

Költségek

Fotó: 123RF

Az oda-vissza útra annyiféle lehetőség közül lehet választani, hogy lehetetlen becsülni. Ha esetleg komppal kelnénk át a szigetre, akkor minél előbb vesszük a jegyet, annál olcsóbb. Az is megfontolandó, hogy attól tegyük függővé az észak-déli vagy déli-északi irányú haladást, hogy melyik repülőtérre tudunk a legolcsóbban eljutni.

Az éjszakai szállások árai a menedékházakban 7–18 euró között lehetnek attól függően, hogy saját vagy bérelt sátorban, esetleg bent szeretnénk-e aludni.

Az étel ára változó, de akár négyszer drágább is lehet a normál francia árnál. 500 euró készpénz tehát jó, ha van nálunk.

Ezenkívül a biztosítást sem érdemes megspórolni, hiszen egy kisebb baleset után sem tudunk kilométereket gyalogolni a nehéz terepen.

A GR 20 névjegye

GR 20: Grand Randonnée 20
Hol: Korzika, Calenzana – Conca között
Táv: 182 km
Szintemelkedés: ̴10 500 m
Menedékházak: 14
Beszélt nyelv: francia
Tervezett napok száma: átlagosan 11–15
Szállásfoglalás: pnr-resa.corsica

AMI MÉG ÉRDEKELHET