Voňavý prístav a Disneyland v štýle feng-šuej: Vitajte v Hongkongu

Hongkong má množstvo tvárí, máte tu stále čo objavovať, ochutnávať, až sa vám z toho zakrúti hlava. Stačí mu dať šancu a zaručene sa vám dostane pod kožu. Aby ste nedostali spomínaný hlavybôľ, pokúsime sa vám priblížiť tie hongkongské naj.

Foto: Pixabay

Silný ázijský tiger s jedným z najväčších prístavov sveta. Doslovný preklad Hongkongu z jeho čínskych znakov v podstate znamená „voňavý prístav". Názov je pravdepodobne odvodený z vývozu vonného kadidla. Mesto s najvyššími cenami nehnuteľností, najväčším počtom okázalých strešných barov a najpočetnejšími trhmi. Táto významná východoázijská metropola určite nemá núdzu o množstvo superlatívov. Z pôvodnej rybárskej dediny je dnes medzinárodné finančné centrum, ktoré sa môže pochváliť 10. najvyšším HDP na svete na obyvateľa, čo predstavuje prírastok okolo 40 % zahraničného kapitálu do Číny.

Socha Veľkého Budhu

Foto: Unsplash

34-metrový Tian Tan Buddha, známy ako jednoducho Veľký Budha, odpočíva vysoko na kopci. Na ostrove Lantau sa vydáte na prechádzku z pláže ku soche Veľkého Budhu a odtiaľ do barovej reštaurácie v Discovery Bay v priebehu jedného dňa. Pre milovníkov pohybu je Lantau raj. Sedemdesiatkilometrová trasa pretína cestu cez ostrov a zahŕňa tie najpamätnejšie výhľady do divokej prírody. Trasa je rozdelená na 12 úsekov rôznej náročnosti. Táto trasa tvorí veľkú časť každoročného TransLantau ultramaratónu. Ide tiež o obľúbenú víkendovú destináciu pre turistov či bežcov. Svoje si tu nájdu aj milovníci histórie a kultúry. Či sa už chcete vydať na výlet a vychutnať si západ slnka, alebo sa previezť na gondole so skleneným dnom ku najvyššiemu sediacemu Budhovi, Lantau ponúka pre každého niečo. Môžete si tu priblížiť duchovné a budhistické praktiky a dozvedieť sa viac o miestnej kultúre.

Disneyland v štýle feng-šuej?

Foto: 123rf

Keď už budete na ostrove Lantau, zvážte zastávku v Disneylande. Na svoje si tu prídu malí aj veľkí a najmä milovníci rôznych bobových dráh a známych komiksových postavičiek od tvorcu Walta Disneyho. Zábavný park, nachádzajúci sa v zálive Penny's Bay, spravujú hongkonské medzinárodné tematické parky. Spolu s Ocean Park Hong Kong je jedným z dvoch veľkých tematických parkov v Hongkongu. Disneyland sa snažil vyhnúť problémom kultúrneho odporu začlenením čínskej kultúry, zvykov a tradícií do návrhu a výstavby rezortu vrátane dodržiavania pravidiel feng-šuej. Blízko vchodu bol urobený oblúk, aby dobrá energia čchi neprúdila do Juhočínskeho mora. Park sa skladá zo siedmich tematických oblastí: Main Street, USA, Fantasyland, Adventureland, Tomorrowland, Grizzly Gulch, Mystic Point a Toy Story Land.

Ocean Park Hong Kong

Foto: 123rf

Ocean Park, ktorého súčasťou je okrem tematického parku aj ZOO, stojí za strávenie celodenného výletu pri vašej návšteve Hongkongu. S lístkami do Ocean Park v Hongkongu si môžete zblízka a osobne vychutnať morský život v jednom z najväčších akvárií na svete - Atoll Reef, zoznámiť sa so zvieratami a priblížiť si chov a starostlivosť o tučniaky, koaly, kengury a mnoho iných zvierat, či naskočiť na množstvo vzrušujúcich jázd na bobových dráhach. Hongkonský oceánsky park sa teší veľkej obľube medzi miestnymi i turistami.

Vyšplhajte sa na dračí chrbát

Foto: Getty Images Hungary

Ak vám bolo málo adrenalínu, skúste ešte zdolať draka. Túra na Dragon's Back je pravdepodobne najobľúbenejšia túra v Hongkongu. Je totiž ľahko prístupná, výhľady vám vyrazia dych a končí sa na krásnej pláži. Pre mnohých ľudí táto túra vznieti lásku k prírode a k turistike v Hongkongu. Je to tiež skvelý spôsob, ako vidieť druhú stranu Hongkongu. Stranu, kde nenájdete mrakodrapy, ale len zelené stromy, výhľady na piesočné pláže a more. Dragon's Back sa nachádza na ostrove Hong Kong, čo znamená, že je jednoduché dostať sa sem. Z najvyššieho vrcholu túry - Shek O Peak, uvidíte pláž Shek O, pláž Big Wave Bay a golfové ihrisko Shek O.

Zachyťte panorámu z každého uhla

Foto: Unsplash

Túžite zachytiť panorámu ako z pohľadnice? Pozoruhodná zmes týčiacich sa budov do neba a trblietavých svetiel. Zachyťte výhľad na dvojlode, na trajekt Star, z okraja populárnej štvrte Tsim Sha Tsui na polostrove Kowloon. Promenáda sa tiahne od hongkonskej koloniálnej veže s hodinami až po Hung Hom a ponúka ničím nerušený výhľad na majestátnu panorámu ostrova Hong Kong. Počas dňa môžete sledovať plavbu prichádzajúcich a odchádzajúcich lodí z prístavu Victoria. Ak svoju návštevu predĺžite do neskorších večerných hodín, zažijete zvukovo-svetelnú šou - Symfóniu hviezd, ktorú môžete sledovať z okolitých strešných barov pri dobrom drinku.

Cŕn, cŕŕn!

Foto: 123rf

Po niekoľkých dňoch strávených chodením po túrach či státím v rade na všetky tie atrakcie padne za odmenu nechať sa chvíľu povoziť. Do mesta sa dostanete na palube krásnych hongkonských električiek - Ding Ding! Električky majú okolo 110 rokov, ale na kráse im to neuberá, práve naopak. Uchmatnite si svoje miesto na hornej palube, vykloňte sa a vychutnávajte si vánok. Bez námahy tak preskúmajte najlepšie pamiatky mesta. Najväčším pozitívom je, že tým neutrpí vaša peňaženka. Električka Ding Ding je najlacnejšia mestská hromadná doprava. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o pamiatkach mesta, pripojte sa k prehliadke TramOramic, kde sa dozviete všetko potrebné vďaka zvukovému sprievodcovi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET