Rôzne typy sáun a ich účinky na zdravie

Vo Fínsku ich ako tradičnú terapiu teplom a potením poznali už 7 000 rokov pred Kristom. Dnes má až polovica populácie tohto severského národa jednu doma. Hovoríme o saunách. No nielen tie fínske pomáhajú zdraviu aj psychike, najmä v zimnom období. Každá zo sáun vo wellnesse má trochu iný, no vždy blahodarný účinok.

Foto: unsplash

Intenzívne teplo sáun pomáha redukovať stres, zrýchliť metabolizmus, detoxikovať a a uvoľniť svaly, aj bolesti kĺbov. Spojte pobyt v intenzívnom teple so schladením a následným relaxom v oddychovej miestnosti a už sa vám na tvári naladí úsmev, ako si tam seba počas chladných dní predstavujete. Kým do saunového sveta vyrazíte, prečítajte si, ako na vás rôzne sauny pôsobia a prečo sa teda oplatí vyskúšať ich všetky.

Pravidlá saunovania

Foto: unsplash

Saunovať sa, najmä v jesennom a zimnom období, odporúča jeden až dvakrát týždenne, vždy okolo 2 hodín. Pred vstupom do sauny sa osprchujte, umyte mydlom, ale aj utrite do sucha. Okrem hygieny pripravíte pokožku tela na očistu. Nejedzte ťažké jedlo a v žiadnom prípade nepite alkohol.

Do sáun vstupujte v plachtách. Dbajte, aby boli v saune pod vami vrátane chodidiel – to všetko z hygienických dôvodov. Zo spodných lavíc postupujte v priebehu saunovania vyššie, kde stúpa aj teplota – ak vám to telo dovolí. Dýchajte nosom, radšej plytšie. Po pobyte v saune telo ochlaďte v bazéne či sprche. Vždy postupujte smerom od nôh k srdcu, nikdy nie od hlavy pre teplotný šok. V plachte následne 20 minút pobudnite v relaxačnej miestnosti, až kým necítite, že vám opäť začína byť chladnejšie. Doplňte tekutiny a saunu zopakujte.

Fínska sauna

Foto: Aquacity Poprad

Tradičná fínska sauna funguje na princípe zohriatia skál ohňom z dreva na až sto stupňov Celzia a pridávaním pary. To docielite nabratím naberačky vody z vedra a poliatím rozžeravených kameňov. Takýto pobyt vám pomôže nakopnúť imunitu, aj pri prevencii nachladnutia. Prekrví sa vám telo, prečistí pleť, spustia sa liečebné procesy, detoxikácia organizmu a odbúravanie celulitídy. Pre dýchanie je ideálna vlhkosť okolo 30%, ktorú dosiahnete zo suchej sauny práve polievaním kameňov. Pobyt v tejto saune aktivizuje termoregulačné procesy v tele. Krv smeruje zvnútra tela do ciev pod povrchom kože a potením sa telo zbavuje toxínov. Návratom krvi do tela pri schladení sa aktivizuje imunitný systém a liečiace procesy v tele.

Parná sauna

Foto: Horizont Resort

Parné sauny majú vyššiu vlhkosť (až 100%) a nižšiu teplotu, (okolo 55 ºC) a tak je záťaž na organizmus menšia. Parný kúpeľ poznali už Rimania a Gréci aj Turci. V týchto typoch sáun často nájdete pridané éterické oleje pre ich dodatočné priaznivé účinky. Môžu to byť borovicové silice, alebo napríklad eukalyptus. Tie chránia dýchacie cesty pred baktériami a vírusmi, pomáhajú aj pri nádche. Súčasne sa silno prekrvuje pokožka, čím sa čistí a zostáva jemnou.

Bylinková sauna

Foto: Hotel Hills

Aromaterapia sa využíva aj pri bylinkových saunách, v ktorých pobyt na vás nepôsobí tak intenzívne, lebo pri rovnakej teplote ako v parnom kúpeli tu máte vlhkosť asi len 30%. Inhalácia esenciálnych olejov z liečivých byliniek však úžasne pomáha v boji proti alergiám, nádcham, vírusom, plesniam a baktériám v tele. Jemná para vám nedá ten drsný pocit neznesiteľného tepla, no vaše dýchacie cesty vám budú za takýto pobyt určite vďačné.

Infrasauna

Foto: Pixabay

Hoci je v tejto saune teplota až 50 ºC, nebude vám to vôbec tak pripadať. Infračervené žiarenie imitujúce slnko totiž nezohrieva vzduch, ale predmety v miestnosti – a teda aj vaše telo. Prehriatie celého tela (bez ultrafialového žiarenia a teda aj opálenia) vám vyčistí pleť, odbúra celulitídu a spustí ozdravné procesy. Pobyt tu pomáha aj v odbúravaní tukov a tak infrasaunu pri najbližšej návšteve wellness centra určite neobíďte.

Soľná sauna

Foto: Aquacity Poprad

V týchto saunách so 100% vlhkosťou a asi 45 stupňovou teplotou sa kombinuje účinok tepla s účinkami soli. Soľ je pre pokožku prirodzený píling, ktorý zažívame na vlastnej pokožke po letnej dovolenke pri mori. Soľná sauna tento píling spojí s prekrvenou pokožkou, ktorá sa tak zbaví všetkých toxínov a rýchlejšie omladí. Vzduch nasýtený minerálmi je mimoriadne priaznivý aj pre alergikov a astmatikov, napomáha liečeniu zápalov nosných dutín a pri ochoreniach pľúc. Preventívne sa tak vyzbrojíte aj proti jesennému a zimnému nachladnutiu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET