Új, szupergyors vonat Berlinből Párizsba

Az eddigi gyorsított járatok más fővárosok között is nagy sikernek örvendenek.

Fotó: Markus Mainka / Shutterstock

Közvetlen, hét órás menetidejű járat indul Párizs és Berlin között. Ami valójában nem igazán hosszabb, mint egy repülőút, ha a reptérre való kijutást, biztonsági időt, becsekkolást és beszállást is összeadjuk. Viszont sokkal környezettudatosabb.

Az SNCF francia vasúttársaság közleményében arról számolt be, hogy a Párizs-Berlin vasúti szolgáltatás 2023 decemberében indul el. Jogos a kérdés, hogy miért van erre szükség, illetve lesz-e rá kereslet, amikor szuper fapados járatok közlekednek naponta többször a két város között. A felmérések szerint egyre többen szeretnek újra vonatozni, hiszen ez környezetkímélő utazási mód. Egyelőre az SNCF és a német vasúttársaság, a Deutsche Bahn indít nagysebességű vasúti járatokat Párizs és németországi nagyvárosok (Frankfurt, Stuttgart, Mannheim) között, de jelenleg nincs közvetlen vonal Berlinbe a francia fővárosból.

Egy ugrásra

Fotó: Shutterstock

Az SNCF úgy látja, hogy a Párizs-Milánó és a Párizs-Barcelona nagysebességű összeköttetések népszerűek, sikeresek, így azt a célt tűzték ki, hogy Párizst több európai várossal összekapcsolják. A már meglévő, nagyvárosokat összekötő járatok teljes kihasználtsággal üzemelnek, sőt van olyan nemzetközi járat, ami megduplázta a jegyeladást – ez a cél a Párizs-Berlin útvonallal is.

A francia TGV gyorsvonatok nagyon népszerűek, ma már Franciaország nemzeti szimbólumává váltak, a japán Sinkanszen után a legnépszerűbb, leghíresebb gyorsvonatok a világon.

Forrás: Euronews

AMI MÉG ÉRDEKELHET