Čo robiť, aby sa vám za volantom nezatvárali viečka: tipy na nočné jazdy autom

Poznáte ten pocit, keď všetci v aute zaspia a vy ako šofér sa musíte udržať v bdelom a ostražitom stave, no nejde to ľahko? Poradímevám, ako na jazdy v noci, keď je spánok na palube auta doslova nákazlivý.

Foto: Unsplash / nik radzi

Letné mesiace sú ideálne na dovolenky a výlety. Pre preplnené cesty a časovú úsporu sa však k moru, jazerám, aj na hory často vydávame v noci. V nočných hodinách je lákavá menšia premávka, príjemnejšie teploty, no na nástrahy noci sa treba špeciálne pripraviť.

Tichý nepriateľ s menom únava

Počas nočnej jazdy je únava vaším najväčším nepriateľom. Telo je prirodzene nastavené na spánok, v tme sa nám vylučujú utlmujúce hormóny aby si telo oddýchlo a preto je dôležité sa pred cestou dobre vyspať. Ak vás čaká dlhá nočná jazda, ako šofér máte povinnosť začať prípravu už o deň skôr. Ideálne je, aby ste v deň pred odjazdom boli napríklad veľa na slnku, dali si športovú aktivitu - a unavili telo, ktoré tak bude ochotnejšie ísť si ešte za svetla pospať. Ak so svetlom a hlukom máte problémy, zatiahnite závesy, dajte si štople do uší, škrabošku na oči a vyspite sa čo najviac.

Keď už vyrazíte na cesty, robte si počas jazdy pravidelné prestávky, ideálne každé dve hodiny. Samozrejme – nechcete budiť posádku, no je to o bezpečnosti všetkých. Počas prestávky sa vonku ponaťahujte, prebehnite po parkovisku, pocvičte si. Nezabúdajte veľa piť, dehydrované telo upadá do spánku. Dobrá káva z Fresh Corneru tiež vždy povzbudí. Ak sa cítite ospalí, neváhajte zastaviť na bezpečnom mieste a krátko si odpočinúť. Mikrospánok môže byť totiž veľmi nebezpečný. Na takzvaný „power nap“ – bleskové zdriemnutie – stačí 20 minút. Nebudete vyspatí, ale po takejto krátkej pauze vás prestanú brať nebezpečné mikrospánky.

Foto: Unsplash / Alex Bruski

Pri dlhých jazdách v noci sú užitočné asistenčné prvky ako je držanie auta v jazdnom pruhu. Tam sa vám zvukovo, či vibrovaním volantu indikuje, ak sa vo svojom pruhu nedržíte, či keď vám poľaví pevné držanie ruky na volante. Vtedy hneď hľadajte najbližšiu benzínku na oddych.

Bez svetiel to nejde, majte ich naporiadku

Nočná jazda si vyžaduje maximálnu pozornosť na správne osvetlenie vozidla. Skontrolujte si, či vám fungujú všetky svetlá a či sú správne nastavené. Používajte diaľkové svetlá, kde je to možné, ale dbajte na to, aby ste neoslnili protiidúce vozidlá. V noci je viditeľnosť obmedzená, preto je dobré mať všetko skontrolované. Využite pauzy na benzínkach na to, aby vždy umyli predné sklo aj svetlá – je to praktické, zvyšuje to bezpečnosť a je to fajn pohybová aktivita proti únave.

Nielen vy sa vydávate na „nočnú“ – zver tiež

Foto: Unsplash / Donnie Rosie

V noci je pochopiteľne vyššia pravdepodobnosť stretu so zverou, najmä na menej frekventovaných cestách a v blízkosti lesov. Znížte rýchlosť a majte oči na stopkách, najmä v úsekoch označených varovnými značkami. Mnohí vodiči si už prestali všímať výstražné značky s jeleňom či inou zverou, no nie sú tam nadarmo – v minulosti tam určite zver bola. Buďte pripravení na náhle situácie, ktoré si vyžadujú rýchlu reakciu.

Správanie sa zveri v noci pri cestách

Zver cez horúce dni väčšinou odpočíva a v noci migruje (a len ľudia jej tradičné cesty pretli asfaltkami), pasie sa a chodí sa napiť, či je na love. Pozor preto v úsekoch pri vodných plochách, riekach a potokoch, ale všeobecne platí, že zver sa rada pasie pri ceste. Prečo? V noci sa kondenzuje vzdušná vlhkosť pri teplom asfalte a zráža sa na jeho okraji. Tráva pri cestách je preto najsviežejšia a pre zver najchutnejšia. Zvieratá si riziko neuvedomujú, preto musíte vy.

Ak sa vám stane, že zver vám vyskočí na cestu a „zmrzne“, pravdepodobne je paralyzovaná vašimi svetlometmi – čo sa často stáva „vysokej“, teda srnkám či jeleniciam. Prebliknite vtedy medzi diaľkovými a stretávacími svetlami – pomôže im to otriasť sa a utiecť. Zajace či diviaky sa naopak radi rozutekajú vašim smerom. Dôvod je jednoduchý – svietite im na cestu. Klaksón ich vtedy môže pomôcť odohnať.

Foto: Unsplash / Gabe Pierce

Nočná jazda môže byť fajn pôžitok. Keď ste oddýchnutí, pripravení a uvedomujúci si možné komplikované situácie na cestách – je jazda nocou radosť. Vybavte sa správnym občerstvením za volant, pustite si dobrý podcast a vydajte sa za dovolenkou bez toho, aby šofér v prvý a posledný deň po príjazde potreboval ešte bonusový deň oddychu.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET