Mindössze 1 dollárért árulják a házakat ebben az amerikai városban

Az 1970-es években már próbálkoztak hasonlóval.

Baltimore, USA

Baltimore vezetése úgy döntött, hogy a város tulajdonában lévő elhagyatott ingatlanokat mindössze egy dollárért értékesíti a helyieknek. A projekt számos kritikát kap.

Az Egyesült Államok huszadik legnépesebb városának testülete egy különleges lakásértékesítési tervezetet fogadott el március 20-i ülésén. Eszerint több mint 200 városi tulajdonban lévő elhagyott házat adnak el a lakosoknak mindössze egydolláros darabáron – ehhez persze pár feltételnek meg kell felelni.

Ez is érdekelhet: Csodás városok, ahol még fizetnek is azért, hogy odaköltözzünk

A friss tulajdonosok felé annyi lesz az elvárás, hogy fel kell újítani az ingatlant, továbbá ott kell életvitelszerűen lakniuk. Előbbi kapcsán sem maradnak azonban magukra: a város ötvenezer dolláros támogatást kínál az otthonok javítására azoknak a magánszemélyeknek, akik előzetesen jóváhagyják az építési hitelt – idézi a Business Insider a Bloomberg cikkét.

A cél a magas bűnözési rátával és üres házakkal rendelkező városrészek újjáélesztése, azonban árnyalja az összképet, hogy fejlesztők és nonprofit szervezetek is megvásárolhatják az üresen álló otthonokat – ők háromezer dollárért, azaz közel 2800 euróért.

Ezt is olvasd el! Itt dobog Amerika szíve

www.instagram.com

Ennek kapcsán jegyezte meg aggályát Nick Mosby, a baltimore-i városi tanács elnöke, miszerint nincs biztosítva, hogy valóban a szegényebb társadalmi rétegben élő lakosok juthatnak a lakásokhoz. Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy a projekt végül a rászorult emberek még nagyobb mértékű lemaradásához vezethet.

A város lakásügyi tisztviselői azonban úgy reagáltak erre a kritikára, hogy az előírt kilencvennapos ablak lehetővé teszi, hogy a baltimore-iak értesüljenek először a lakásokrólm, és ők szerezzék meg azokat a cégek helyett.

A 2,5 milliós városban már volt hasonló kezdeményezés: az 1970-es években hajtott végre hasonló lakásépítési projektet a város vezetése, amikor a lakástulajdonosoknak felajánlotta, hogy elhagyott ingatlanokat kaparinthatnak meg egy dollárért, ha megígérik, hogy rendbe hozzák azokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET