Novinka na našich cestách: úsekové meranie rýchlosti

S plánovanými obchádzkovými trasami prestavby križovatiek diaľnic D1 a D4 pri Bratislave prichádza na naše cesty úsekové meranie rýchlosti.

Foto: Shutterstock


Foto: d1d4.sk

Na jar budúceho roku pribudnú na diaľnici tesne pred Bratislavou obmedzenia rýchlosti. Súvisieť budú s napojením D1 na D4, čo konečne umožní tranzitnej doprave neprechádzať cez mesto. Aby vodiči skutočne dodržiavali rýchlosť, zavedie sa takzvané úsekové meranie.

Čo je to úsekové meranie rýchlosti 

Kým vodiči sa dnes môžu spoľahnúť na rozsiahly dopravný servis v rádiách, novinka na našich cestách akékoľvek prekračovanie rýchlosti neodpustí. Nenameria vás totiž stacionárny, ani mobilný radar. Pôjde o trvalo inštalovaný radar, ktorý zaznamená čas pri vašom prechode začiatkom meraného úseku a potom na jeho konci. Z tejto rýchlosti sa vypočíta rýchlosť, akou ste úsek prešli. Ak bude vyššia než tá povolená, automaticky príde držiteľovi vozidla pokuta na základe evidenčného čísla vozidla, ktoré bolo namerané.

Foto: Shutterstock

Aj takéto radary majú svoje muchy – ak je na meranom úseku možnosť zastavenia vozidla, pochopiteľne vaša rýchlosť spadne nadol. To sa však na prvých meraných úsekoch nepredpokladá, keďže pôjde o meranie v obchádzkových úsekoch pri napojení dvoch križovatiek.

Napojenie D1 na D4

Foto: Shutterstock

Po dvoch rokoch, odkedy bol otvorený úsek diaľnice D4 z Jaroviec do Rače sa začína aj dôležité napojenie tejto diaľnice na D1-ku. Obchvat Bratislavy je totiž hotový, chýba naň však napojenie. Na to bude treba D1-ku zodvihnúť. S tým súvisia aj dopravné obmedzenia na plánovaných 650 dní.

Súčasťou projektu, ktorý by sa mal skončiť v roku 2025, bude aj výstavba 18 mostov, realizácia protihlukových stien, prekládky potokov, a spomínané zdvihnutie D1, popod ktorou bude prechádzať D4.

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET