Playlist világutazóknak

Ezekkel a dalokkal repülés nélkül is körbeutazhatjuk a világot.

Fotó: Unsplash

Országok, városok, melyek hangulata ismert zenészeket is megihletett, és zenéik bennünket is odarepíthetnek.

Sting - Englishman in New York

youtu.be

Sting - Englishman In New York

Ez a szám segít belesni egy tipikus brit lelkivilágába, aki épp az amerikai világvárosban bolyong. Persze, nem véletlen, hogy Sting a klipben az amerikai filmekből jól ismert Ötödik sugárúton sétál, ami New York gazdagságának szimbóluma. A Main Streets Across the World tanulmánya szerint az 57. utca kereszteződésében található, teljesen átlagos 100 négyzetméteres üzlet esetén négyzetméterenként 11 364 eurós (kb. 4 millió forintos) bérleti díjat zsebelnek be a tulajdonosok, ami magasan vezeti a listát. A dal persze pont a pénz mindenhatósága ellen szól, hogy mennyire fontos megőrizni a személyiségét az embernek. De New York szerencsére nem csak a pénzről szól, hanem a színes emberforgatagról, kultúráról, káprázatos ruhákról, metrókról, taxikról, menő bárokról, isteni ételekről, kávékról, parkokról. A Central Park a város „közepe" Manhattan szívében. Mindenki ide jár, aki sportolni, sétálni vagy horgászni szeretne: a Harlem Meerben ugyanis erre is van lehetőség. Igazi metropolisz – a lakosság 40%-a külföldi. Ha valaki igazi gasztro utazásra vágyik, ahhoz is New York az ideális helyszín! Érdemes ellátogatni a Black Tap Craft Burgers and Beerbe, ahol szinte arcul csap a valódi amerikai életérzés. Úgy hírlik, itt kapható a város legjobb hamburgere, de 12 féle ízű shake-ből is választhatsz – már, ha tudsz.

Giulia y los Tellarini – Barcelona

youtu.be

Giulia y los Tellarini - Barcellona "Vicky Cristina Barcelona"

Ez a szám egy dupla dinamit, ugyanis szerepel benne az egyik legcsodálatosabb város, Barcelona és Javier Bardem – igazi ütős páros. A Giulia y los Tellarini-sláger a Vicky Christina Barcelona című film egyik betétdala, amiben Javier mellett felesége, Penélope Cruz és Scarlett Johansson játsszák a főszerepeket. Minél többször hallgatod meg ezt a számot, annál jobban érzed a spanyol energiát, lüktetést – nyomott, esős napokon kávé helyett is tökéletes. A klipben számos helyi nevezetesség is feltűnik, mint például a 17 hektáron elterülő Güell Park, amit Antoni Gaudí tervezett, és a UNESCO Világörökség része. A csodaszép kert színes papagájok „idegenvezetése" mellett fedezhető fel. A filmben később egy pillanatra feltűnik a szintén jól ismert La Sagrada Familia, vagyis a Szent-család templom (ez is a Világörökség része), amit szintén Gaudínak köszönhetnek a katalánok. Az épületet 1882-ben kezdték építeni és 2026-ra becsülik a végső elkészültét. Érdemes előre megvenni a jegyet, mert csak úgy, az utcáról nem lehet beesni. Barcelonából minden út a város főteréről, aPlaça de Catalunyáról indul, ahogyan a klipben látható Gótikus negyed is: pici utcák, annál nagyobb történelemmel. Valódi katalán ízekért kérj egy asztalt a Restaurant 4 Gats étterembe, ahova érdemes foglalni, mert nagyon kapós helynek számít. Egy kiadós városnézés után meg lehet pihenni a tengerparton, ahol a helyi fiatalok óriási kendőkön söröznek vagy épp egy jól behűtött cavát iszogatnak.

Zaz – Paris sera toujours Paris

youtu.be

ZAZ - Paris sera toujours Paris (Clip officiel)

Párizs mindig Párizs lesz, hangzik el a refrénben. És ez milyen igaz: a francia főváros képtelen veszíteni bájából. Ez a te szerencséd, hiszen akárhányszor is sétálsz végig aChamps Élysées-én, ugyanazt a büszke, előkelő arcát mutatja, legyen rekkenő hőség vagy épp karácsonyi forgatag. Zaz is arról énekel, ha már Párizsban jársz, érdemes megcsodálni a szobrokat. Különösen ajánlott aRodin Múzeum, ahol a történelem leghíresebb csókjának is szemtanúja lehetsz. Már az is nagy élmény, ha csak kirakatokat nézegetsz, lassan elkortyolgatsz egy csésze kávét, amihez természetesen friss croissant dukál. Az Eiffel-torony szigorúan kötelező – ne add lejebb a legfelső, harmadik szintnél –, ahogyan egy hajókázás a Szajnán is alapvető program. A Mountparnasse-toronyba is megéri felmenni, hiszen innen nyílik a legpazarabb kilátás az egész városra, főleg naplemente környékén. Tudtad, hogy ebben a toronyban található Európa leggyorsabb liftje? Igaz, elég drágán, de lélegzetelállító előadásokat nézhetsz meg a Moulin Rouge-ban. Ha ezt nem teheted meg, legalább kívülről lesd meg a „vörös malmot". Mivel nincs Párizs finom bor nélkül, mindenképp térj be egy jó fajta vörösre a Café Blanc-ba, ahol a tipikus francia konyha mellett nemzetközi ételek is várnak. Itt minden délben háromféle desszertválogatást (nem kell félni, egészen apró süteményekről van szó) kínálnak a presszó kávéhoz. Kérd csak a café gormandot, és tégy úgy, mint egy tipikus francia: élvezd a pillanatot!

Camila Cabello – Havana

youtu.be

Camila Cabello - Havana (Audio) ft. Young Thug

„A szívem egésze Havannában van. Van valami a stílusában" – hangzik el a dal kezdő soraiban. Nem csak Camila Cabello érzi így, hanem mindenki, aki egyszer is belekóstolt a havannai feelingbe. Kuba fővárosa és egyben legnagyobb települése számos látnivalót kínál nappal és éjszaka egyaránt. Olyannak mutatja magát, amilyen: egyszerű és különleges. Mindenhol hangosan szól a latin zene, párok, szorosan összefonódva táncolnak: mindegy, hogy a húszas éveikben járnak, vagy jócskán túl vannak a hetvenen. Habana Vieja, az UNESCO Világörökségéhez tartozó óváros, ahol gyönyörűen keveredik a neoklasszicista, a barokk és az art deco stílus. Egy átmulatott éjszaka után irány a Malecon, ami egy 8 kilométeres szakasz közvetlenül a tengerpart mellett. Hajnalban itt kezdenek a halászok, délután itt andalognak a tinédzserek, kora este pedig itt hódítják meg a habokat a gyerekek. A Paseo del Prado is megérdemel egy kellemes sétát, ahol a márvány padok, bronz oroszlánok emlékeztetnek arra, hogy valaha itt laktak a város leggazdagabb családjai. Hemingway törzshelyén egy jó koktél? A Bodeguita del Medio telitalálat! Igaz, a székére nem lehet ráülni, és a biztonság kedvéért a plafonra rögzítették, de akkor is kérd ki az író kedvenc koktéljait (mojito, daiquiri) és figyeld meg a helyiek szokásait.

AMI MÉG ÉRDEKELHET