Kicsit távolabbra utaznál? Mennyiből jön ki egy út a Nemzetközi Űrállomásra?

Kicsit még gyűjtenünk kell rá.

ISS
Fotó: Shutterstock

Régen képzett űrhajósnak kellett lenni ahhoz, hogy eljussunk a Nemzetközi Űrállomásra. Ma azonban már elég egy nagy halom pénzt kifizetni, hogy magánmissziók utasaiként kijussunk az űrbe egy kis turistáskodásra.


Az alacsony Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) első modulját még 1988-ban indították útnak, ezt követően többször karbantartó látogatásokat tettek rajta. majd az első lakómodult 2000-ben szerelték fel rá – azóta pedig már majdnem 20 modul található rajta.

Az űrállomásra elsőként 2000. november 2-án az amerikai William McMichael Shepherd, az orosz Jurij Pavlovics Gidzenko és Szergej Konsztantyinovics Krikaljov érkezett meg.

Az első kereskedelmi űrhajó, ami a „meglátogatta” az állomást az a SpaceX Dragon volt 2012-ben. A fedélzetére általában csak a kiválasztott űrhajósok és űrturisták juthatnak fel.

Az űrturistáknak viszont igencsak a pénztárcájukba kell nyúlni egy ilyen látogatásért: a díj az űrrepülés költségeit, az alapozó képzés, az űrbe jutás, illetve a fedélzeten való tartózkodás időtartamának az árát is tartalmazza.

De mennyibe kerül ez nekünk?

@drive.magazine “Filléres” kirucc az űrbe!🫡👨🏼‍🚀🚀 #drivemagazine#foryou#űrutazás#utazás#nemzetköziűrállomás#űr#iss#űrhajó#űrhajós#interesting♬ Interstellar Theme - Follow The Compass

TikTok-videónkból kiderül, mikor és hogyan repültek fizető utasok a Nemzetközi Űrállomásra, illetve azt is megtudhatjátok, mennyibe került nekik a kiruccanás.

AMI MÉG ÉRDEKELHET