Így utazz olcsón!

Etesd meg a lovat, sétáltasd a kutyát, és nyaralj ingyen!

Fotó: Shutterstock

Némi utánjárással és észszerű kompromisszumokkal vagyonok elköltése nélkül is fantasztikus helyekre juthatunk el. Megnéztük, miként tehetjük olcsóbbá a szállást, az utazást és az ott-tartózkodást hosszabb és rövidebb kiruccanásaink során.

A profi utazók szerint annál több a lehetőség a spórolásra, minél rugalmasabbak, bevállalósabbak és tájékozottabbak vagyunk, továbbá az sem árt, ha az áhított úti célért hajlandóak vagyunk egy kevés kényelmetlenséget is vállalni. Ha például nem kell előre, napra pontosan rögzítenünk indulásunk időpontját, sokkal nagyobb az esély arra, hogy olcsóbb repülőjegyet vegyünk. Ha pedig a célországot sem véssük kőbe, elképesztő árakon, akár néhány tíz euróért találhatunk jegyeket olyan weboldalakon, mint a Skyscanner, a Kiwi vagy a Momondo. Mivel ezeken nem kell megadni sem az úti célt, sem az időpontot, élhetünk a spontaneitás adta lehetőségekkel.

Ha azonban nem repülni akarunk, akkor is találhatunk olcsó alternatívákat, sok vonat- és busztársaság kínál ugyanis kedvezményes jegyeket. Európában népszerű például az Interrail vasúti bérlet, amely többféle időtartamra, országra és különféle konstrukcióban is megvásárolható, ráadásul 27 év alatt és 60 év felett pluszban is jelentős kedvezményeket nyújt. Ha nincs ellenünkre a korán kelés vagy nem okoz gondot a járművekben való alvás, érdemes a hajnali vagy éjszakai járatokat választani, mert ezek általában kedvezőbb árakat kínálnak. Ugyanez igaz a legtöbb busz- és vonattársaságnál jóval az utazás előtt megváltott jegyekre is, melyek révén ugyancsak sokat takaríthatunk meg.

Fotó: Shutterstock

A fenti általánosabb érvényű szempontok elfogadásán túl érdemes utánajárni az országokon belüli lehetőségeknek is, klímavédelmi okokból ugyanis az utóbbi években egyre több helyen lett olcsóbb a tömegközlekedés. Spanyolországban például az állami tulajdonban lévő szolgáltatások és a tömegközlekedés árai megfeleződtek, ennek előnyeit pedig az odalátogató turisták is élvezhetik.

És még egy tipp: a spanyolországi a vasútvonalakon általában a Mesa (4M) csoportos jegyek a legolcsóbbak, de csak akkor, ha legalább 4-en utazunk. Ha családdal vagy nagyobb társasággal érkeznénk az országba, ezt tartsuk szem előtt.

Ingyen szállás

www.instagram.com

Az utazási költségeken kívül a szálláson lehet a legtöbbet spórolni, amire – ha elszakadunk a Booking és az Airbnb legjobb ajánlataitól – szintén számos olcsó lehetőség áll rendelkezésünkre. Az utóbbi évtizedekben sok, a Couchsurfinghez hasonló, közösségi szállásszolgáltató és civil szervezet jött létre, amelyeken révén akár ingyenes szállást is kaphatunk egy-egy helybélinél. Ezek a szervezetek általában valamilyen lokális vagy globális társadalmi, környezetvédelmi vagy szociális ügyet is szolgálnak. Ilyenek például a BeWelcome vagy a Servas nonprofit vendéglátási csereszolgáltatások, amelyek összekapcsolják az utazókat olyan vendéglátókkal, akik ingyenes szállást és helyi úti tippeket kínálnak. A Trustroots célja mindezeken kívül a kultúraközi kommunikáció és a közösségépítés előmozdítása, a Warmshowers pedig kifejezetten a nagyobb túrákat vállaló kerékpárosokat szolgálja azzal, hogy olyan vendéglátókat közvetít nekik, akik szívesen kínálnak meleg zuhanyt és alvóhelyet a bringásoknak.

Cseréljünk lakást!

Fotó: Shutterstock

Főleg a fővárosban vagy a nagyobb településeken élőknek lehet jó az otthoncsere néven ismert szállásszerzési lehetőség, melynek keretében utazásunk célállomásán olyasvalakinek az otthonába költözhetünk be, aki eközben a miénket használhatja, amely úgyis üresen állna. Sok szervezetnél regisztrálhatunk már erre a szolgáltatásra, 2022-ben a legnépszerűbb a Home Exchange, a People Like Us, a Love Home Swap, a HomeLink és a Switchome volt.

Nincs felajánlható ingatlanunk? Szerencsére ekkor sem kell lemondanunk az ingyenszállás lehetőségéről. Létezik ugyanis egy kevésbé ismert „otthonszerzési” forma, melynek keretében a lakhatásért cserébe az idegenben lévő család ingatlanját kell rendben tartanunk. Ez több mindent is magában foglalhat, a fűnyírástól és takarítástól kezdve a növények locsolásán át a háziállatok etetéséig. Ha tehát nincs ellenünkre egy kis extrafeladat, az olyan weboldalakon érdemes körülnézni, mint a Trustedhousesitters, a MindMyHouse vagy a Nomador.
AMI MÉG ÉRDEKELHET