Íme 5 európai úti cél, melyek tökéletesek a hosszú hétvégékre

Az idő kellemes és számtalan látnivaló vár.

Ez az év bőven jeleskedik számunkra hosszú hétvégékkel, ezek az alkalmak pedig tökéletesek egy kis kikapcsolódásra. Mutatunk pár olyan európai úti célt, ahol garantált a feltöltődés és még a zsúfoltságtól se kell tartanunk.


Szluin, Horvátország

Photo by Ivory van Leeuwen on Unsplashbrown wooden house on green grass field near river during daytime

Akik már jól ismerik Horvátországot, tudják, hogy a nyugati oldala számos látnivalót tartogat számunkra. Dubrovniktól kezdve Fiuméig, a horvát partszakaszok tele vannak népszerű úti célokkal, de érdemes az ország belső része felé is kitekinteni.

A Plitvicei-tavak közelében helyezkedik el ugyanis az a település, melynek 23 vízesés és tradicionális vízimalmok sokasága kölcsönözi a mesebeli látványt. A legtöbbel a Szluin északi határán található Rastoke falvában találkozhatunk, és ennek a térségnek van még egy érdekessége: ugyanis állítólag az egész országban itt él a legtöbb macska is.

San Gimignano, Olaszország

Photo by Amy Burgess on Unsplashgreen plant on brown concrete wall

A település Firenzétől délre található és a legtöbben a 14. középkori lakótornyáról ismerhetik fel, melyeket még egykor egyfajta státusszimbólumként építettek maguknak a tehetős családok. A falu óvárosát mára már az UNESCO is elismerte örökségként, az itt található épületek tökéletes példái a középkori dizájnnak, ugyanis 12-14. századi firenzei, sienai és pisai építészeti stílusokat ötvözik. A városból kifelé haladva észrevehetjük a szőlőültetvényeket, amikből a térség jellegzetes borát, a Vernaccia di San Gimignano fehérbort készítik.

Montolieu, Franciaország

Montolieu a Francia-középhegység lábánál fekszik és tökéletes tankönyvi példája a francia vidéki életnek: takaros vöröslő házikók, egy romantikus kápolna és szűk utcácskák díszítik a vidéket. Egy nagy különlegessége azonban az, hogy amint az óra reggel tízet üt, a rácsok felhúzódnak és a falut ellepik a könyves árusok faasztalai.

A város könyvek – és a művészetek – iránti szeretete 1990-ben kezdődött, amikor is Michel Braibant belga könyvkötő egyre több gyűjtőt és kisvállalkozót kezdett el arra ösztönözni, hogy a szomszédos Carcassone településéről Montolieuba telepedjenek át.

A projekt sikeres volt, ugyanis mára az alig több mint 800 fős településen 15 könyvesbolt és több mint 20 nyilvános, illetve magánműterem várja a világ minden tájáról érkező látogatókat.

Morcote, Svájc 

Ha szívesen utaznánk a turisták által felkapott Hallstatt helyett egy hasonló adottságokkal rendelkező településre, akkor érdemes Morcotét is felvennünk a bakancslistára. A zöldellő hegyvonulatokkal és apró házikókkal díszített falu a Luganói-tó déli oldalán fekszik, és elsősorban a természetkedvelők látogatják.

A környék tökéletes úti cél a hegymászásra, a túrázásra, de a helyi botanikus kertek és parkok is jó lehetőséget biztosítanak a szabadtéri időtöltésre. A falu és környéke ráadásul fontos fosszília-lelőhelynek számít, de történelmi szempontból a Santa Maria del Sasso templom és a Morcote Központ, valamint a Morcote vár épülete is jelentős. És a kultúra mellett sem mehetünk el: a helyiek fesztiválokkal, és a gasztronómiai hagyományok ismertetésével igyekszik bemutatni a falu és a térség történetét.

Madeira, Portugália 

Akik kedvelik a kellemes időjárást, azoknak tökéletes választás a Portugáliához tartozó sziget, itt ugyanis egész évben jó az idő, a tavaszi átlagos hőmérséklet 20 Celsius-fok, ami tökéletes körülményeket biztosít arra, hogy felfedezzük Madeira természeti adottságait. Bejárhatjuk a központi botanikus kertet, felsétálhatunk a Levada dos Balcões vízesésekben gazdag túraterületére vagy végighajókázhatunk a São Vicente-barlang mészkősziklái között. Persze a tengert is bátran közelítsük meg, áprilisban például bálnákkal és delfinekkel is találkozhatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET