Ezek a világ legtisztább levegőjű helyei

Légi felvétel az Anse Source d'Argent strandról, La Digue, Seychelles-szigetek

Az utazási helyszínek kiválasztásakor általában nem az a legfontosabb szempont, mennyire tiszta az adott úti cél levegője. Ez inkább akkor számít kifejezetten, ha több természeti látnivalót is útba ejtünk, mivel a szmog erősen ronataná a látvány. Az alábbi négy helyen a levegőminőségi index átlagosan a legalacsonyabbak között van.


Amboseli Nemzeti Rezervátum, Kenya

A Tanzánia és Kenya határánál húzódó Amboseli Nemzeti Rezervátum a kontinens egyik legkedveltebb természetvédelmi területe. A 392 négyzetkilométeres hely sokszínű ökoszisztémája miatt számos őslakos emlős él itt, emiatt viszont kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, és a helyi masaii törzsekkel is szorosan együttműködnek.

Ha már állatok: Káromkodó papagájok miatt kell rendet tennie az állatkertnek

Udon Thani, Thaiföld

Az erdőkkel, rizsföldekkel és dombokkal határolt Udon Thani tartomány levegőminősége miatt is ideális célpont a sátrazók, kirándulók és szafarizók számára. A Phu Foi Lom Ökopark és a Vörös Lótusz-tengertől kezdve a Phu Phra Bat Történelmi Parkon át, a thaiföldi régió megannyi természeti csodával kecsegtet.

Az utazókat többek között különböző textil- és selyempiacok kínálata, az eredeti thai konyha és az éjszakai vásárokon kézzel készített termékek széles választéka várja.

Ez is érdekelhet: Szlovákia legszebb völgyei és szurdokai

La Digue, Seychelle-szigetek 

Az érintetlen tájairól és idilli tengerpartjairól ismert La Digue a Seychelle-szigetek egyik legnépszerűbb szigete, ahol szürkés gránitképződmények, aranyló homok és pálmafákkal tarkított trópusi erdős térségek tesznek gyönyörűvé.

A szigeten több túraútvonal között is választhatnak az idelátogatók, az egyik legkedveltebb a Sólyom Fészke nevű kilátópont, ahonnan egyenes út vezet a tengerpartig. Az öblökhöz érve kipróbálhatjuk a kristálytiszta vízen kajakozást, de búvárkodhatunk is a környéken.

Déli-Shetland-szigetek, Antarktisz

Az iparosodás hatásaitól távol eső Antarktisz, a levegő minőségét tekintve, talán a világ egyik legtisztább térsége. A közel 3700 négyzetkilométeren elterülő Déli-Shetland-szigeteket 11 kisebb, fjordokkal és óriási jéghegyekkel díszített sziget alkotja. A szigetlánc környékét számos tengeri madár, pingvin, fóka és bálna lakja, akiket mind megitekinthetünk egy hajós kiránduláson. Bár a klíma itt is hideg, a hőmérséklet azért mérsékeltebb, mint az antarktiszi anyaszigeten.

AMI MÉG ÉRDEKELHET