Prenocujte pod vyhasnutou sopkou

A na dôvažok úplne zadarmo.

Foto: Tomáš Belko - Podpoľanie na fotografiách

Poľana je 1 458 metrov vysoká vyhasnutá sopka v srdci Slovenska, ktorá je jedinečná a nachádza sa v blízkosti mesta Hriňová. Považuje sa za jednu z najzachovalejších v strednej Európe. Dobrá správa je, že ak sa sem vyberiete, môžete si vybrať z dvoch alternatívnych typov ubytovania. Jedno za istú sumu a v druhom môžete stráviť pár nocí úplne zadarmo.

Táto mimoriadne príťažlivá ponuka je dielom dobrovoľníkov: Hriňovčania zrenovovali dve staré, opustené budovy, ktoré dnes už vítajú tisíce turistov ročne.

Foto: Región Podpoľanie

Z týchto dvoch domov bola najskôr hotová útulňa Javorinka, ktorá nesie meno horského hrebeňa. Je v nej 8 postelí, každý dostane svoj spacák a všetko je úplne zadarmo. Nie je preto náhoda, že sa už roky teší veľkej obľube turistov.

Drevená útulňa v okolí Poľany

Druhou budovou je turistická útulňa Poľana, ktorá bola ešte nedávno opustená ruina. Banskobystrická župa pomohla príspevkom 8 000 eur a vďaka nemu sa po ročnej rekonštrukcii mohla v lete 2021 otvoriť. Odvtedy slúži turistom a je obľúbenou alternatívou ubytovania. Je v nej miesto pre 12 – 15 ľudí. Určite nie je náročné rozdeliť si veľmi výhodný poplatok 10 eur za víkend.

Obidve útulne sú vybavené lavicami, stolmi a kachľami a v blízkosti sa nachádza aj studňa s pitnou vodou. Turisti tu teda môžu v rámci možností stráviť pomerne komfortnú noc a vedia si pripraviť aj nejaké jednoduché jedlo.

Dôležitá informácia je, že pred príchodom je potrebné nahlásiť sa v Turistickom informačnom centre v Hriňovej a tu si treba prebrať aj kľúče.

Foto: Za horami, za dolami

V blízkosti týchto budov, ktoré sú na území vyhasnutej sopky, nájdete aj veľa prírodných krás: viete si vybrať nádherné vodopády Bystrô, ku ktorým vedie náučný chodník, alebo vyliezť na vyhliadku Kešovka, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na vrchy v okolí Hriňovej.

AMI MÉG ÉRDEKELHET