Toto špeciálne kórejské jedlo sa kedysi pripravovalo vo vode na kúpanie

Dnes sa samozrejme väčšinou vyrába v kuchyni.

Sortiment tradičných kórejských jedál

Asi málokoho by dnes napadlo variť vajcia vo vode vo vani, ale v Kórei sa práve takto kedysi pripravovalo vajce do sauny známe ako džimdžilbang. Táto špecialita sa svojou chuťou a štruktúrou líši od bežných varených vajec.


Slovo džimdžilbang v kórejčine v podstate znamená "vyhrievaná miestnosť" a názov pokrmu odkazuje presne na to. Tradičné kúpele majú v krajine dlhú tradíciu, ale skutočnú popularitu získali až v 90. rokoch 20. storočia. Tieto kúpele sú oddelené pre obe pohlavia, no majú vo svojich priestoroch miestnosti, ktoré môžu navštevovať obe pohlavia súčasne.

Nenechajte si ju ujsť! 5 najvzrušujúcejších gastronomických destinácií Anglicka

Zvyčajne ide o spoločenské priestory, ako sú bary, telocvične, soľné miestnosti alebo dokonca ľadové miestnosti.

www.instagram.com

A v kórejských kúpeľoch sa často podáva občerstvenie, pričom jedným z obľúbených jedál je už spomínané saunové vajce.

Kedysi sa tieto vajíčka varili vo vode na kúpanie, ale v súčasnosti sa tento pokrm presunul do domácností - väčšinou sa podáva na rodinných oslavách a pri špeciálnych príležitostiach.

Vajíčko na mäkko vďačí za svoju pikantnú chuť "dozrievaniu" vo vode. Pri varení pod vysokým tlakom dochádza k reakcii sacharidov a bielkovín, pri ktorej sa uvoľňujú hnedé farbivá a arómy.

Takže vnútro saunového vajíčka je hnedé namiesto bežnej bielej farby a jeho chuť sa zvýrazní orechovým, zemitým efektom.

Možno vás zaujme aj toto! Rýchlovky z lístkového cesta

Príprava

Just add salt and you'll make nutty flavoured hard boiled eggs aka Korean sauna eggs! Great idea for easy keto snacks on the go, ...

🥚 Just add salt for nutty flavoured, easy-to-peel Korean sauna eggs JjimJilBang (찜질방)

Na jeho prípravu doma nepotrebujete veľa: recept si vyžaduje tlakový hrniec a sitko na varenie na pare (ako pri varení knedle) správnej veľkosti. Do hrnca nalejte približne dva litre vody, pridajte trochu soli a varte vajcia pod vysokým tlakom 3 až 3,5 hodiny, uvádza Pressure Cook Recipes.

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET