Medzinárodný miláčik: takto pijú vaječný likér na rôznych miestach sveta

Koľko krajín, toľko zvykov.

Foto: Shutterstock

Vaječný likér patrí už stáročia k Vianociam: pijú ho pravidelne v Anglicku aj v Japonsku a aj v minulosti ho konzumovali hlavne pri sviatočných príležitostiach. Už len samotný príbeh vaječného likéru nie je nudný, ale zaujímavejšie je, v akých variáciách sa vo svete vyskytuje.

Aj keď by sa mnohí pozerali čudne na svojich priateľov, keby ich poprosili, aby vypili vajce, vo forme vznešeného likéru je to predsa len prijateľnejšie. Do klasického receptu patrí spravidla vajce, mlieko, smotana, cukor a trochu škorice.

Nikto nevie, kto presne vynašiel vaječný likér, ale mnohí súhlasia, že jeho rodiskom je Veľká Británia. Ingrediencie ako mlieko, sherry a vajce boli dlho výsadou len vyššej spoločnosti, preto sa aj tento nápoj od svojho vzniku považoval za exkluzívny. V stredoveku ozvláštňovali mnísi figami a vajciami nápoj známy ako „posset”, čo bol v podstate aromatický vaječný likér.

ALE AKO SA S VAJEČNÝM LIKÉROM SPOJILI VIANOCE?

Podľa vysvetlenia Sander´s Egg sa vaječný likér stal miláčikom sviatkov, lebo v inom čase ho nevedeli schladiť. Na území amerických kolónií, kde chovali kravy a sliepky, sa nápoj rýchlejšie rozšíril. Mal ho v obľube aj George Washington. On nešetril v recepte ani alkoholom: boli v ňom brandy, whisky, jamajský rum a sherry.

Podľa receptu bolo potrebné túto zmes pár dní držať na chladnom mieste a v recepte bolo aj pravidelné ochutnávanie. Keďže nemali dnešné chladničky, mohli ho piť iba na Vianoce, bez toho, aby sa pokazil , čiže iba v chladných zimných mesiacoch.

Ak si chcete počas sviatkov namiešať iný koktejl: 4 vianočné kokteily, ktoré určite očaria hostí

REBÉLIA VAJEČNÉHO LIKÉRU

Vaječný likér má veľmi dobrodružnú minulosť: kvôli vysokému obsahu alkoholu sa počas prohibície v Amerike dostal do svetla reflektorov natoľko, že nepokoje v roku 1826 vo vojenskej akadémii West Point sa stali známymi pod názvom „ Rebélia vaječného likéru”. Túto vojenskú akadémiu navštevoval aj David Jefferson.

Na tejto akadémii totiž každoročne usporadúvali stretnutie počas vianočných sviatkov, na ktorom sa podával aj vaječný likér, ale kvôli prohibícii bol alkohol vo West Pointe zakázaný. A toto sa nepáčilo študentom a tak sa snažili alkohol prepašovať.

KEĎ SI ZODPOVEDNÍ VŠIMLI, ŽE ŠTUDENTI SÚ VESELŠÍ AKO BY MALI BYŤ, VIEDLA JEDNA UDALOSŤ K DRUHEJ, AŽ NAKONIEC TO VYÚSTILO DO REBÉLIE VAJEČNÉHO LIKÉRU.

V budove došlo mimochodom k mnohým škodám a 20 študentov vyhodili.

VAJEČNÉ LIKÉRY VO SVETE

Do tradičného receptu patrí brandy alebo bourbon, prípadne trochu tmavého rumu. Ak by ste si ale chceli pripraviť „ posset”, tak ku koreninám, smotane a vajciam pridajte sherry.

Verziu Puerto Rico poznáme pod menom Coquito a potrebujete k nemu kokosové mlieko, zahustené mlieko, škoricu a biely rum. V Holandsku je populárny kakaový nápoj advocaat, do ktorého potrebujete okrem šľahačky koňak alebo brandy,

Alkohol viete výborne použiť aj v dezertoch. Skúsiť môžete napríklad varené víno.

V Poľsku je známy nápoj pod menom kogel mogel. Tu sa pripravuje s vodkou alebo bielym rumom, hrozienkami a medom. V Nemecku pijú eierlikoer – pridávajú doň vodku a brandy, kým v Mexiku primiešajú miestnu vanilku, mandle, škoricu a rum a dali mu meno rompope. V Peru je tiež dobre známy, pripravujú ho s piscom, čiže peruánskym brandy.

Zahriať nemusí len vaječný likér, skúste tieto horúce vianočné nápoje.

V Japonsku pod názvom tamagozake poznajú vaječné saké, ktoré sa pije s medom a saké. Lyžiari sa stretli už aj s talianskou verziou: bombardino sa pripravuje z whisky alebo brandy a je populárny hlavne v severných častiach krajiny.


Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET