Val obrov na Slovensku

Slovenský čínsky múr či Rimanská cesta. V prípade, že tieto názvy sú pre vás neznáme, prezradíme, že pomenúvajú jednu z najväčších záhad v dejinách Slovenska, ktorej sa oficiálne hovorí Val obrov.

Foto: Hont a jeho dediny / Facebook

Ešte predtým, ako si predstavíme teórie vzniku valu, pobavme sa o faktoch. Val obrov na Slovensku je zemný val, ktorý sa tiahne Slovenskom v smere zo severu na juh. Jeho pozostatky môžeme nájsť nazápadných brehoch Hrona a Ipľa, kadiaľ sa prerušovane tiahne majúc dve vetvy. Prvá vetva pôvodne smerovala na juh od vrchu Sitno cez Štiavnické pohorie, neskôr sa napojila na západný breh Ipľa. Druhá vetva sa vinula v okolí Žarnovice a smerovala až k Dunaju. Odhad dĺžky valu začína reálnou hodnotou 80 km a končí pri 400 km. Val je, teda v minulosti bol 12 až 16 m široký a 6 až 8 m vysoký zemný násyp spevnený kameňmi a hlinou. V mnohom pripomínal keltské hradby. Zemina valu je na niektorých miestach spečená a všetko teda nasvedčuje tomu, že stavba bola zapálená hneď po výstavbe.Prvá zmienka o Vale obrov pochádza z 13. storočia a v svojom diele Historicko-zemepisný poznatok o súvekom Uhorsku z 18. storočia sa o ňom zmienil slovenský polyhistor Matej Bel.

Teória o Spečenom vale

Foto: Región Hont

Mapa dnes ešte viditeľných pozostatkov valu.

Keďže o pôvode, veku ale aj samotnom význame valu existuje len málo historických prameňov, vedci sa snažia získavať dôkazy z archeologických výskumov pozostatkov valu. Tie predstavujú viditeľné vrstvy zeminy a kamenia, na niektorých miestach žltej či červenej farby, lemovanej drevom alebo kameňom. Predpokladá sa, že Val obrov plnil ochranný účel a jeho úlohou bolo najmä zabrániť preniknutiu nepriateľa na územie juhozápadného Slovenska.

Existuje tiež teória, že val mal slúžiť ako protipovodňová hrádza z veľkomoravských čias. Pravda je však taká, že v skutočnosti nikto presne nevie kto Val obrov vytvoril a aký bol jeho účel.

Legendy Pečenického valu

Foto: Región Hont / Ján Beljak

Stredoveký slovenský ľud bol presvedčený, že stavbu tak obrovských rozmerov by nedokázali postaviť bežní smrteľníci. Vzhľadom na to, že v minulosti bolo bežné veriť v existenciu rôznych obrov žijúcich v lesoch či horách, vznik Valu obrov prirodzene pripisovali práve im. Jedna z legiend dokonca hovorí o tom, že val postavili čerti, aby prepojili svoj svet s vonkajším, alebo dokonca aby oddelili peklo od zeme. Ďalšia zas hovorí o tom, že čert do svojho pluhu zapriahol dvoch ničomníkov, spolu s ktorými vyorali dlhú brázdu – na jednej strane bol jarok, na strane druhej val.

Súčasná podoba Valu obrov

Foto: Hont a jeho dediny / Facebook

V prípade, že ste Val obrov zatiaľ nenavštívili, učiňte tak čím skôr. Jeho štruktúra sa totiž vplyvom prírodných aj ľudských zásahov pomaly rozpadá. V každom prípade val je zaujímavý úkaz, ktorý stojí za výlet. Ak teda budete mať najbližšie cestu cez Banskú Štiavnicu alebo obec Pečenice, môže to byť jedna zo zastávok na vašej ceste.

AMI MÉG ÉRDEKELHET