Mit tehetsz a bőröndbe, és mit ne tegyél?

Például az elefántagyar rossz ötlet, kivéve, ha amúgy az utcára kerülnél, és kedveled a szigorú napirendet.

Fotó: Shutterstock

Ne finomkodjunk: mennyi cigit és mennyi alkoholt utaztathatsz? Mennyi plusz benzin lehet nálad (spoiler: nem sok)? Érdemes-e szarvasaganccsal átrándulni a határon, és mi történik, ha védett állatok másznak a csomagtartódba tévedésből?

Európai Uniós tagállamként meg kell különböztetnünk az Unión belüli és azon kívüli utazást, és persze mindig meg kell nézni a célország beutazási szabályait is. Ha az EU-n belül utazunk, akkor a nem kereskedelmi céllal, azaz saját magunknak vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Azonban vannak dolgok, amelyek utaztatását külön szabályozzák: ilyenek a védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek – ezek engedélyhez kötöttek vagy csak korlátozott mennyiségben szállíthatók.

Csak az egészség!

Az Európai Unión belül a jövedéki termékek – alkohol, cigaretta, üzemanyag – szállításához nincs szükséged engedélyre, de vannak mennyiségi korlátozások. Magánszemélyként, nem gazdasági célra, adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthatsz. Mi számít kereskedelmi mennyiségnek? Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton 200 szál, más módon 40 szál cigaretta, 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Tehát, ami efölött van, az már kereskedelmi mennyiség.

Az üzemanyagokkal kapcsolatban sem túl nagylelkű a törvény: behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok üzemanyagtartályaiban lévőn kívül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen, de 15 év alatti gyerekeknél már például 150 euró az értékhatár.

Túl sok deviza

Fotó: Shutterstock

A magaddal vitt készpénzre is figyelni kell! „Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép." – írja a NAV.

Kutyaélet

Ha külföldre szeretnéd vinni a kutyusodat, akkor szüksége lesz az állatorvos által kiállított kisállat útlevélre, de emellett nézd meg a beutazási feltételeket is az adott ország konzuli szolgálatának honlapján. A repülőn pedig felárat kell fizetni a kutya szállításáért. Ha sokat utazol a kutyáddal, akkor minden oltásra vidd el az oltási könyv mellett az útlevelét is, hogy abba is belepecsételjék a beadott oltásokat.

Elefánt és a csontja ne legyen nálunk

Az állatokkal és növényekkel kapcsolatban külön szabályozás van érvényben: tilos a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok egyedeit, azok egyes részeit, valamint a belőlük készült termékeket szállítani. (Ez a vadásztrófeákra és a preparátumokra is érvényes.) Csak külön, speciális engedéllyel lehet azokat utaztatni az EU-ban és a világ bármely országában. Ha megszegjük a törvényt, természetvédelmi bírságra és akár hároméves szabadságvesztésre is számíthatunk, (nem csak) ezért felejtsük el a legkisebb elefántcsont, teknőspáncél és egyéb ritkaságnak számító szuveníreket.

Forrás: NAV

AMI MÉG ÉRDEKELHET